Nakon što je jučer u Hrvatskom Saboru donesena hitna izmjena zakona kojom se Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu daju veće ovlasti te mu se omogućuje donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica regionalne i lokalne samouprave oko aktualne pandemije virusa COVID-19, sastanak je održao i Stožer za civilnu zaštitu Grada Čakovca.

Prema riječima predsjednika Stožera, Maria Medveda, jedna od prvih odluka Nacionalnog stožera bila zatvaranje ugostiteljskih objekata i jednog dijela trgovina. No, zbog nepreciznih formulacija, od jutra dobivamo brojne upite vlasnika trgovina i ugostiteljskih objekata, ali i proizvodnih tvrtki o načinima organizacije rada. Upiti o svim eventualnim nejasnoćama, šalju se u Nacionalni stožer pa bi se stanje na terenu vrlo uskoro trebalo iskristalizirati i normalizirati.

Za one uslužne djelatnosti čije je zatvaranje jasno definirano novom odredbom, vrijede ista pravila na cijelom području Republike Hrvatske. Čakovečki Stožer posebno apelira da ih se vlasnici pridržavaju. Svako kršenje zabrane rada ili uočavanje bilo kakvih nepravilnosti vezanih uz najnovije odredbe, građani mogu prijaviti na jednom mjestu, a to je Stožer za civilnu zaštitu Grada Čakovca. Prijaviti se može putem telefona na broj: 040 314-920 ili na mail adresu: cakovec@cakovec.hr .

Uvedeno je i stanje pripravnosti za operativne snage civilne zaštite na lokalnoj i regionalnoj razini, a na području Grada Čakovca sve one su raspoložive i spremne djelovati. Volonteri Crvenog križa obilaze domaćinstva s osobama starije životne dobi koje nemaju drugih članova obitelji ili bliskih osoba koje bi im mogle pomoći.

Korisnici Pučke kuhinje s područja Grada Čakovca i dalje će moći koristiti usluge restorana „KTC“ u Čakovcu, ali uz novi režim rada. Ovaj će ugostiteljski objekt biti otvoren isključivo za postojeće korisnike Pučke kuhinje i to svakog radnog dana od 8 i 30 do 10 sati.

Što se tiče stanja u obrazovnom sustavu, nema većih iznenađenja ni problema. U svim školama na području Grada Čakovca on-line i televizijska nastava funkcioniraju te je učenici redovito prate. U Dječji vrtić „Cvrčak“ danas je dovedeno nekoliko djece, dok ih je u privatnim vrtićima na području Čakovca bilo tek troje. U „Cvrčku“ će i dalje biti otvorena jedna skupina za nužni prihvat djece.

Što se samog zdravstvenog sustava tiče, za sada sve ide prema planu. Postavljeni su prihvatni šatori i kontejneri kod Županijske bolnice i Doma zdravlja te su u funkciji. Liječnici naglašavaju kako će se u bolnicu i dalje primiti svaki pacijent s težom kliničkom slikom te  hitni slučajevi. U slučaju neodgodive potrebe hitne bolničke skrbi, potrebno je nazvati na broj trijažnog šatora 099 5298680. Svi ostali, posebice se to odnosi na one koji sumnjaju da bi mogli biti zaraženi virusom COVID-19, neka se najprije putem telefona jave ili svom obiteljskom liječniku ili na besplatni telefon 040 372-372.

Stožer civilne zaštite Grada Čakovca posebni apel upućuje stanovništvu starije životne dobi. Svim starijim osobama ne preporuča se izlaženje iz svojih domova! Boravak na svježem zraku u krugu vlastitog dvorišta ili šetnja prirodom gdje neće doći u kontakt s drugim osobama, preporučljiva je, no stariji nikako ne bi trebali izlaziti u trgovine, u javna poduzeća zbog plaćanja računa te na slična mjesta gdje mogu ostvariti bilo kakav socijalni kontakt.

Grad Čakovec priprema informativni letak s najvažnijim odredbama i uputama za sprečavanju širenja virusa COVID-19, a on će se dijeliti po svim gradskim kućanstvima kako bi posebice ljudi starije životne dobi bili na vrijeme i temeljito informirani. Svim građanima koji u obitelji te susjedstvu imaju starije osobe s potrebom za pomoć, upućujemo poziv na solidarnost u ovim izvanrednim trenutcima.

Ipak, najbitnija i olakotna vijest u ovom trenutku je da na području Međimurja, a s time i na području Grada Čakovca, još uvijek nema ni jedne zaražene osobe. Noćas su dobiveni nalazi za tri osobe koje su bile pod sumnjom na zarazu virusom COVID-19 i sva su tri nalaza, srećom, negativna. Trenutno nema ni jedne druge osobe pod sumnjom zaraze.

Pobrinimo se svi zajedno da ovakvo stanje ostane što dulje! Dakle, ne izlazite nepotrebno iz svojih domova, redovite vodite računa o higijeni, ne zadržavajte se u društvu s više od pet osoba, izbjegavajte nepotrebne socijalne kontakte, poštujte upute zdravstvenih djelatnika te vodite računa o svojim starijim te kronično bolesnim članovima obitelji i sugrađanima! Odgovornim ponašanjem pazimo na vlastito zdravlje i zdravlje onih oko sebe te se svi zajedno potrudimo da ovakvo pozitivno stanje na području Grada Čakovca i cijelog Međimurja ostane što dulje.

Foto: Međimurske novine