Tijekom prošlog tjedna, izaslanstvo Grada Čakovca, predvođeno gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, boravilo je u službenom posjetu Kiryat Tivonu. Povod za posjet bio je poziv za sudjelovanje na tamošnjem festivalu Shabat Omanim, a put u Izrael, među ostalim, iskorišten je i za susret s tamošnjim gradonačelnikom, članovima uprave te predstavnicima hrvatskog veleposlanstva u Izraelu.

Čakovec je grad prijatelj s Kirjat Tivonom već 5 godina, a ovaj prvi boravak gradonačelnika Kovača iskorišten je kako bi se dosad uspješna suradnja učinila još boljom. Prema Kovačevim riječima, u hrvatskom veleposlanstvu razgovaralo se  o mogućim oblicima suradnje između naših i izraelskih tvrtki. „Postoji veliki interes za plasman hrvatskih proizvoda, u prvom redu prehrambenih te drvoprerađivačkih na njihovo tržište te ćemo čakovečke tvrtke informirati o mogućnostima izlaska na izraelsko tržište. Ne treba posebno govoriti da je Izrael zemlja koja mnogo ulaže u nove tehnologije te vjerujem da se suradnja između izraelskih i naših tvrtki može ostvariti i na tom području. Inače, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Izraelu Tina Krce napomenula je da je suradnja koju imaju Čakovec i Kiryat Tivon najbolja između nekog hrvatskog i izraelskog grada, na što sam kao gradonačelnik izuzetno ponosan.“ rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.

„Razgovarao sam i s gradonačelnikom Kiryat Tivona Davidom Arielyom te smo dogovorili daljnje razvijanje međusobne suradnje, u prvom redu u kulturi i obrazovanju“,  istaknuo je gradonačelnik te dodao da je danas važno njegovanje suradnje između gradova prijatelja, jer osim izrade zajedničkih projekata, vrlo je važna razmjena iskustava, ali i omogućavanje našim građanima da upoznaju nove sredine, kulture i njihove običaje.

Zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan rekao je da su uspostavljeni kontakti s tamošnjim Obrazovnim fakultetom, te će se već  ove godine krenuti suradnja između njih i našeg Učiteljskog fakulteta. „U prvom redu bit će usmjerena razmjeni profesora i studenata, jer nam je želja razmjenom iskustava omogućiti našim studentima nove oblike nastave i stjecanja znanja koje će onda prenositi na naše učenike.  Svi znamo da Izrael najviše izdvaja za vojsku, no obrazovanje im je na drugom mjestu, jer su svjesni da bez stručnog i obrazovanog stanovništva nema napretka.“, naglasio je Bogdan.  Kiryat Tivon je sredina nešto manja od Čakovca no tamo osim ovog djeluje još i Visoka škola  za javnu upravu. Posjetili smo i tamošnji Kulturni centar, upoznali se s njihovom kulturnom produkcijom, dogovorili ponovno gostovanje njihovih kulturnih udruga tijekom Porcijunkulova, a sudjelovanjem naših umjetnica na tamošnjem festivalu, Izraelcima smo donijeli komad Čakovca i Međimurja.

Naime, na manifestaciji Shabat Omanim, koja se svake godine održava u Kiryat Tivonu, sudjelovale su i dvije likovne umjetnice iz Međimurja, Kristina Pongrac i Lidija Matulin. Kako su rekle, upoznale su mnoge kolege umjetnike iz Izraela, ali i europskih zemalja, a Izraelcima su pokazale svoja djela. Zahvalile su se Gradu Čakovcu što im je omogućio sudjelovanje na festivalu,  te istaknule da je njihovo prezentiranje Čakovca izuzetno dobro prihvaćeno.

Dio čakovečke delegacije u toj bliskoistočnoj zemlji bio je i predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal. Naime, židovska zajednica iz Čakovca, zajedno sa nedavno preminulom prvom počasnom građankom Čakovca Evom Nahir, najzaslužnija je što su naša dva grada potpisala Povelju o prijateljstvu. Dr. Pal je tamošnjoj knjižnici poklonio knjige o Evi Nahir i Evi Schwarz te monografiju 100 godina filma u Čakovcu. Također, posjet je iskoristio kako bi posjetio Nikolu  Grünwalda, sina posljednjeg čakovečkog Oca Nadrabina Ilije Grünwalda, te u centru Yad Vashem, dogovorilo predavanje o Holokaustu za učenike i profesore, koje bi se trebalo dogodine održati u Čakovcu

Izaslanstvo je posjetilo i grob prve počasne građanke Čakovca Eve Nahir, koja je preminula prošle godine. Inače, Čakovec i Kirjat Tivon Povelju o prijateljstvu potpisali su 2011. godine. Krajem 19 i u prvoj polovici 20. stoljeća židovska zajednica u Čakovcu jako je pridonijela industrijskom i kulturnom razvoju, može se reći da su oni postavili temelje modernog Čakovca, no, na žalost, praktički je nestala u 2. svjetskom ratu i poraću. Inače, u okolici Kiryat Tivona živi dosta potomaka čakovečkih Židova koji su otišli u Izrael.