U organizaciji Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ i Hrvatskog društva gudačkih pedagoga, u Čakovcu je ove srijede započelo trodnevno 18. gudačko natjecanje „Rudolf Matz“. Ovo bienalno natjecanje koje okuplja ponajbolje mlade gudače iz Hrvatske i okolnih zemalja, održava se od 6. do 9. travnja, a domaćin – Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ potrudila se da i ove godine, unatoč brojim epidemiološkim mjerama i ograničenjima, svi sudionici provedu ugodno i uspješno vrijeme u Čakovcu.

Ove će se godine natjecati 44 kandidata iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a najuspješniji primit će po tri nagrade po kategorijama, nekoliko posebnih nagrada te najveću među njima, nagradu apsolutnog pobjednika. Nju osigurava Grad Čakovec te nosi i ime grada, a ove je godine dodijeljena prvi put.

Na svečanom koncertu otvaranja natjecanja, održanom u dvorani Centra za kulturu, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović, dodijelilo je Glazbenu nagradu Grada Čakovca mladoj violinistici, trinaestogodišnjoj tajvanćanki sa zagrebačkom adresom, Zao-Yuan Hsia (europskog imena Elisa). Vrsna violinistica uspješno gradi međunarodnu karijeru, bila je apsolutna pobjednica 17. gudačkog natjecanja „Rudolf Matz“ 2019. godine, a svoj talent pokazala je na svečanom koncertu u Centru za kulturu gdje je izvodila zahtjevne kompozicije poput Koncerta za violinu i orkestar u d-duru op.35, P. I. Čajkovskog.

Uz zamjenika gradonačelnika Zorana Vidovića, okupljene je pozdravila i ravnateljica škole domaćina Senka Bašek-Šamec i predsjednik međunarodnog žirija, hrvatski violinist Anđelko Krpan. Odluku o nagradama uz Krpana će donositi i njegovi kolege Dobrila Berković-Magdalenić, Vildana Repše, Wladimir Kossjanenko i Zita Draušnik, dok su službeni korepetitori natjecanja Nadia Varga Modrić i Domagoj Guščić.

Glazbena nagrada Grada Čakovca dodijelit će se i ovogodišnjem apsolutnom pobjedniku ili pobjednici natjecanja, uz novčanu nagradu od 5 tisuća kuna te organizaciju svečanog koncerta kojim će pobjednik 18. otvoriti 19. gudačko natjecanje „Rudolf Matz“ 2023. godine u Čakovcu.