Na današnji dan 1945. godine bugarske i sovjetske trupe, a nakon njih i partizanske, oslobodile su Čakovec. Iako je cijelo Međimurje potpuno oslobođeno za tjedan dana, upravo se ulazak saveznika u glavni međimurski grad obilježava se kao Dan oslobođenja Međimurja 1945.

Tim povodom položeni je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika poginulima i nestalima u 2. svjetskom ratu na čakovečkom Gradskom groblju. Počast poginulim partizanima iskazali su predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije, Grada Čakovca, Međimurske županije, Udruge Josip  Broz Tito Međimurske županije i Udruge Josip Broz Tito Čakovec.

U prigodnom obraćanju, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da je naša povijest bremenita tuđinskim svojatanjima i okupacijama, ali i stalnim potvrđivanjem njegove pripadnosti hrvatskom nacionalnom korpusu. Unatoč svim pokušajima, naši su se preci uvijek uspješno oduprli stranim osvajačima te mnogo puta dokazali da ovdje žive Hrvati. Šesti travnja 1945. godine označio je kraj teške četverogodišnje mađarske fašističke okupacije te konačni poraz ideologije zla na našem području. „Taj datum označava i povratak Međimurja u hrvatske granice te je stoga jedan od najvažnijih datuma naše moderne povijesti.“, rekao je gradonačelnik Kovač.

„Ovaj spomenik podignut je u spomen osloboditeljima Čakovca i Međimurja, ali i svima onima koji su u 2. svjetskom ratu položili život u borbi za slobodno i hrvatsko Međimurje. Sve to se ne može i ne smije zaboraviti. Naša je zadaća sjećanje na poginule i ubijene u 2. svjetskom ratu, kao i spomen na slavne dane travnja 1945. godine ovdje u Međimurju čuvati i prenositi na generacije koje dolaze.“, završio je čakovečki gradonačelnik.

Svijeće su zapaljene i na grobu Karla Mrazovića Gašpara. Protokol obilježavanja Dana oslobođenja Međimurja 1945. nastavljen je na Spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju.