U petak navečer u Nagykanizsi u Mađarskoj održana su dva kulturna događaja čija je pozadina produbljivanje prijateljstva i stvaranja veza između stanovnika Čakovca i ovog mađarskog grada prijatelja. U izložbenom salonu tamošnjeg muzeja otvorena je izložba fotografija “Borderless”, te predstavljen prijevod knjige “Povijest Međimurja”, autora Vladimira Kalšana na mađarski jezik.

Izložba fotografija prezentacija je projekta koji je prije nekoliko godina inicirao Fotoklub Čakovec, a kojem je cilj bio da čakovečki, lendavski i nagykanižanski fotografi predstave svoje radove. Ovi klubovi se redovno sastaju, surađuju i izmjenjuju iskustva, a i sam naziv izložbe “Borderless”, odnosno “Bez granica” govori o tome da su teme u sva tri grada, odnosno regije iste. Izložba je već ranije bila postavljena u Čakovcu.

Na otvorenju izložbe bili su i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenik Romano Bogdan, koji su u Nagykanizsu doputovali na poziv gradonačelnika Petera Cseresnyesa. Ovo je ujedno bio i posljednji susret sa aktualnim gradonačelnikom ovog prijateljskog grada, jer se sljedeće nedjelje u Mađarskoj održavaju lokalni izbori, a Cseresnyes koji je ranije izabran za člana mađarskog parlamenta, nije se kandidirao. Posjet je bila prilika da se zahvalimo gradonačelniku na svemu što je učinio za razvoj suradnje i produbljivanje prijateljstva između naša dva grada, te da ga zamolimo da nas “preporuči”, svojem nasljedniku na funkciji, rekao je tom prilikom gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Uručio mu je i sliku s motivom čakovečkog Starog grada.

U petak je u istom prostoru predstavljeno i mađarsko izdanje knjige poznatog međimurskog povjesničara i ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec Vladimira Kalšana “Povijest Međimurja”. Original na hrvatskom jeziku izdan je prije pet godina, a ovaj prijevod nastao je u sklopu jednog međunarodnog projekta. Kako je na predstavljanju naglasio sam autor, knjiga će po Mađarskoj biti distribuirana bez naknade, a trebala bi pridonijeti boljem razumijevanju povijesti i veza između Mađarske i Hrvatske, posebno Međimurja, koji je najveći dio posljednjih tisuću godina provela kao dio susjedne mađarske županije Zala.