Ove se godine obilježava 100 godina od rođenja Hanne Szenes, izraelske pjesnikinje i nacionalne junakinje koja je tijekom Drugog svjetskog rata boravila i na području današnje Republike Hrvatske, odnosno i na području Međimurja. Uhvaćena je i nakon mučenja odvedena u budimpeštanski zatvor gdje je kao vrlo mlada žena i ubijena. Nedugo nakon toga, na put bez povrata krenuli su i čakovečki i međimurski Židovi.

Memorijalna hodnja Izraelskih oružanih snaga ”Operation Lightning of the Heavens” provodi se od 19. do 22. srpnja 2021. na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Mađarske, a započela je u ponedjeljak, 19. srpnja u Republici Sloveniji. Radi se o obilasku dijela povijesnih lokaliteta kojima je prolazila Hannah Szenes kao pripadnica savezničkih snaga u 2. svjetskom ratu, s ciljem jačanja suradnje oružanih snaga dviju država te prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael.

Hanni u spomen, i njenoj životnoj priči koja vjerno preslikava sudbinu židovskog naroda, u Perivoju Zrinskih je postavljeno spomen obilježje koje su otkrili veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Ilan Mor, izaslanika ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop, zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv, predsjednik Židovske Općine Čakovec Andrej Pal, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec. U otkrivanje spomen-obilježja uključio se i Počasni zdrug dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Hannah Szenes mlada je žena koja je u jeku 2. svjetskog rata odlučila pružiti otpor nacističkom zvjerskom planu o uništenju njenog naroda. Uključivši se u britanske specijalne postrojbe, pomagala je pokrete otpora u okupiranoj Europi te spašavala svoje sunarodnjake. Upravo u jednoj takvoj akciji u dubini neprijateljskog teritorija, uhvaćena je, nedaleko odavde, kod Podbresta. Mučena je i ubijena u svojoj 23. godini u Budimpešti.“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

U Memorijalnoj hodnji Izraelskih oružanih snaga ”Operation Lightning of the Heavens” sudjelovalo je stotinjak pripadnika Izraelskih oružanih snaga koji su izvevši kratki program u Čakovcu, između ostalog, kazivali i neke od najpoznatijih stihova Hanne Sczenes.