Bugarska i Hrvatska jedna o drugoj malo znaju, a međusobna suradnja gradova i ljudi prilika je da se bolje upoznamo. Čakovec i bugarski grad Blagoevgrad imaju mnogo toga zajedničkog, a formaliziranje prijateljstva donijet će i konkretne koristi za obje strane, prvenstveno u privlačenju novca iz EU fondova. Glavni je to naglasak s radnog posjeta veleposlanice Republike Bugarske nj.e. Tanye Dimitrove Gradu Čakovcu, održanom u četvrtak.

Veleposlanicu Dimitrovu primili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenici Romano Bogdan i Mario Medved. Predstavljene su joj mogućnosti za ulaganja na području Grada Čakovca, posebice u gradske industrijske zone, a iskazana je i želja za povezivanjem s nekim bugarskim mjestom. Osim novih prijateljstava i povezivanja ljudi, takva suradnja omogućuje i kulturu razmjenu, privlačenje europskog novca, kao i nove poslovne kontakte i investicijske prilike, rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač. Mi smo izuzetno zainteresirani za suradnju sa sredinama koje možda dovoljno ne poznajemo, ali koje se u svojim zemljama po nečemu ističu. Sigurno jedni od drugih možemo mnogo naučiti, istaknuo je gradonačelnik.

Zahvaljujući se na pozivu, veleposlanica Dimitrova rekla je da, iako je to prvi službeni posjet Čakovcu, vrlo zadovoljna. Čakovec je razvijen grad s mnoštvom mogućnosti za investitore, a o tome ću sigurno obavijestiti, naglasila je veleposlanica. Prema njezinom iskustvu, preduvjeti za bilo kakvu suradnju je povezivanje, te je stoga predložila povezivanje Čakovca i Blagoevgrada. Riječ je o gradu na zapadu Bugarske u kojem živi 70-tak tisuća stanovnika, gdje se nalazi američko sveučilište te koji je mnogo napravio u privlačenju sredstava iz EU fondova.

Gradski su oci ovaj prijedlog prihvatili te će u najskorije vrijeme pokrenuti korake za potpisivanjem Povelje o prijateljstvu. Inače, na sastanku se razgovaralo i o organizaciji izložbe “Bugarska u Europi” kojoj je cilj Hrvatima približiti bugarske posebitosti, a koja bi se još ove godine organizirala u Čakovcu.