Župan općine Lendava Janez Magyar na sastanku sa županom Matijom Posavcem naglasio je: „Kada imate dobrog, kvalitetnog susjeda kao što je uspješna Međimurska županija, i mi više vrijedimo!

U posjetu Međimurskoj županiji boravili su župan općine Lendava Janez Magyar i Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te su na radnom sastanku sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, zamjenikom župana Josipom Grivcem i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini razgovarali o zajedničkim projektima i modelima suradnje.

Župan općine Lendava Janez Magyar naglasio je: „Kada vam je susjed kvalitetan i vaša nekretnina više vrijedi. Tako i mi više vrijedimo jer nam je u susjedstvu uspješna Međimurska županija!“

„Ovaj sastanak nam je izuzeto važan jer dolazi u vremenu kada se obje regije pripremaju za skoro raspisivanje natječaja iz prekograničnog programa Interreg na koji ćemo prijaviti niz projekata, kao i na jačanje suradnje naših turističkih zajednica, zajedničko sudjelovanje u manifestacijama te uzajamno obogaćivanje turističkih sadržaja. Naša su područja po mnogočemu povezana i ljudi s obiju strana rijeke Mure nikada nisu drugu obalu doživljavale kao tuđinu. Samo jedan primjer uspješne suradnje je i Hrvatski kulturni centar koji smo lani otvorili u Lendavi, a koji je prva hrvatska kulturna institucija takve vrste u Sloveniji“, rekao je župan Matija Posavec te dodao da putem prekograničnih projekata namjeravamo okupiti sve slovenske općine koje graniče s Međimurjem.

Ukupna vrijednost aktualnih prekograničnih Interreg projekata doseže 42 milijuna eura i tu Međimurska županija u suradnji s pograničnim slovenskim općinama Lendava, Središče ob Dravi i Razkrižje vidi šansu za daljnji razvoj.

Kada je riječ o gospodarstvu, župan Magyar naglasio je kako je u Lendavi u tijeku investicija u farmaceutskoj industriji, najveća investicija takve vrste u Sloveniji, te se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja za stanovnike cijelog područja.

Gradonačelnica Ljerka Cividini govorila je o perspektivama suradnje Grada Čakovca i Lendave: „Naša dva grada povezat ćemo sporazumom o bratimljenu čime ćemo već uhodanu suradnju na mnogim područjima podići na još višu razinu.“

Župan Matija Posavec i župan Janez Magyar razgovarali su i o mogućnostima što bržeg rješavanja problema prometne opterećenosti Lendave, Murskog Središća, te je inicirano da se predloženi cestovni koridori uvrste u prostorne planove Republike Slovenije.

Izvor teksta: Međimurska županija