U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Žiškovec, Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Odbora za narodne običaje, održana je 11. Županijska smotra međimurskih narodnih običaja.

Ove godine u Domu kulture u Žiškovcu predstavili su se KUD “Katruža” Ivanovec, KUU “Veseli Međimurci” Čakovec, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, KUD Goričan, KUD Žiškovec, Cecilija Merkač Hudopisk i Stanko Trstenjak, a program je uz temu “Kaj se k meši oblečeno nosilo, na velike cirkvene svetke, do 1950.-toga leta”, vodila Snježana Sternad.

Sve prisutne, kako organizatore tako i sudionike, pritom je pohvalila prisutna gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. “Drago mi je da kod nas postoje KUD-ovi koji narodnu tradiciju ne samo čuvaju, već svoju ljubav prema našem kraju i običajima prenose na mlađe generacije. Na našu djecu i unuke, kojima od srca čestitam njihov dan – Svjetski dan djece, svjesna kako je na nama da radimo na njihovom zajedništvu, boljem razumijevanju u zajednici i njihovoj dobrobiti”, rekla je.
Nastavila je da je smotra na efektan način pokazala kako su se naši preci odijevali za odlazak na misu povodom crkvenih blagdana, pa su tako prikazane nošnje na osnovu starih fotografija, a posebno je bilo zanimljivo vidjeti da je velik dio odjevnih predmeta originalan i sačuvan iz nekih davnih, no ne i zaboravljenih vremena. “Čestitam i bravo sudionicima koji su oduševili sve prisutne i u nama samo dodatno produbili ljubav prema međimurskom i baštini naših starih”, zaključila je.
Spomenimo kako je međimurske nošnje pomno pratio i ocjenjivački sud u sastavu prof. emer. Stjepan Hranjec i muzejska savjetnica Smiljana Petr Marčec.