Zaklada za obrazovanje dr. Ivan Novak osnovana je 2015. godine. Njen cilj je financijska pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima koji odlaze na državna i međunarodna natjecanja i smotre te olimpijade znanja, te na taj način promiču Grad Čakovec i škole koje pohađaju.

 

Pravo na financijsku potporu mogu ostvariti osobe koje imaju prebivalište na području Grada Čakovca. O dodjeli potpora odlučuje Upravni odbor Zaklade.

Dr. Ivan Novak bio je dijete tipične međimurske, skromne, marljive i pobožne, obitelji. Mukotrpno obrađujući zemlju, čije su plodove bez truda uživali mađarski činovnici, birovi i žandari, Novakov otac želio je da se bar jedno od njegovih četvero djece izbavi od kmetske sudbine. Stoga će nesebično odvajati najviše što može od siromašnoga domaćinstva da bi svojem sinu Ivanu omogućio školovanje. Poslije će to s jednakom predanošću činiti i Ivanova sestra Marija Jambrović.
Svjestan roditeljske i obiteljske žrtve, Ivan ja kroz čitavo svoje školovanje opravdava marljivim radom. Ali, upravo roditeljskim odgojem usađen, osjećaj za pravdu i poštenje stavlja ga na kušnju već u srednjoškolskim danima, kada se pita: smije li se pred tolikom nepravdom, poslušno zaronjen u knjige, šutjeti?

Nepravda koju bogataš nanosi siromahu – pljačkajući ga i pomoću zakona i bezakonja. Nepravda zbog koje hrvatski kraj, Međimurje, nije u krilu Hrvatske, nego je mađarski feud, tek dio Županije Zala…

Sve to mladoga Ivana Novaka progoni i tišti do srži njegova bića, sve to plamti već kroz njegove dačke zadaće…
Stoga, kada se u varaždinskoj gimnaziji susreće sa istomišljenicima koji potvrđuju njegov bunt, ne misli više na osobni rizik, već se sav, bespoštedno, daje borbi za Pravdu.
U Varaždinu suradnik lista Naše pravice u Zagrebu član socijaldemokratske stranke i suradnik socijalističkog lista Naše snage, ovaj književno nadareni mladić bio je predodređen za trnovit životni put. I kad je izbačen iz sviju škola, premda izazvavši u roditelja zabrinutost i razočaranje, on nastavlja svojim svjesno odabranim putom. Njegov cilj daje mu snagu da prebrodi sve birokratske i režimske prepreke, da izdrži bolest i siromaštvo, da u roku završi školovanje, pa da stekavši svoj kruh nagradi tako i roditeljsku vjeru u njega.

Iskupljujući se za grijeh “propaloga đaka” radom u Platzerovoj tiskari, te u odvjetničkom uredu Pere Magdića u Varaždinu, izdržava se zatim radeći u Budimpeštanskoj tiskari “Urania”. Oštećenoga zdravlja, u Budimpešti Novak ustraje i dalje, uređujući čak dva socijalistička lista. To jednogodišnje iskustvo, premda kratko, bit će mu osobito dragocjeno – onoga dana kad Međimurje bude oslobodeno.
Po povratku u Zagreb, maturiravši i upisavši se na pravni fakultet, Novak surađuje u mnogobrojnim listovima, među kojima su najugledniji Vijenac, Mlada Hrvatska i Hrvatski radnik.
Novaka žalosti seljačko i radničko siromaštvo i poniženost, potresen je kad mu otac piše:
… “ja bi došel k tebi v Zagreb, ali bi se ti morti mene sramil”…
Ali, istovremeno, svjestan je da bez nacionalne slobode ne može biti uspostavljena ni socijalna pravda. Zato nastavlja svoju borbu za nacionalno oslobođenje Međimurja, te 1907. objavljuje brošuru ISTINA O MEĐIMURJU.

Novak_Međimurje0027_web

zaklada

DR. IVAN NOVAK

DR. IVAN NOVAK

1884. - 1934.