Izaberite stranicu

ETŠ Čakovec slavi 100. obljetnicu postojanja, gradonačelnica Cividini prisustvovala predstavljanju monografije

23. studenoga 2021. | Grad za mlade, Gradske vijesti

2021. godinu Ekonomska i trgovačka škola Čakovec posvetila je obilježavanju 100 godina postojanja. Nakon što je otvorena dokumentarna izložba u čakovečkoj galeriji Scheier, koja se može razgledati do 25. studenoga od 9 do 19 sati, slavlje jubileja nastavljeno je predstavljanjem opsežne školske monografije „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole Čakovec“, u novoj školskoj multimedijskoj dvorani.

Organizacijski odbor proslave 100. obljetnice ETŠ-a čine Bosiljka Vinković Kukolić, Sanda Horvat, Nebojša Buvač, Davorin Zorko, Tatjana Frančić Mikulić, Gordana Lovrečić, Ivana Puzak, Nina Carević Novak, Željka Kadi, Zita Lajtman, Iva Novak i Valentina Perčić Štefok.

Pritom im je veliku obljetnicu čestitala i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te naglasila vrijednost svih projekata i aktivnosti koje su u toj prigodi odlučili provesti i predstaviti javnosti. Uspješnost i kvaliteta proslave jednaki su uspjesima koje škola, njihovi profesori i mentori te učenici postižu tijekom svih ovih godina na čelu s ravnateljicom Vinković Kukolić.

Kako su organizatori objasnili prilikom predstavljanja monografije, ona je sazdana od tekstova i slikovnoga materijala bivših i sadašnjih djelatnika škole; prikazuje sadašnjost i mnogobrojna prohujala desetljeća tijekom kojih je škola rasla. Donosi i duge popise maturanata – više od 16 tisuća ljudi koji grade svoje živote i život zajednice. Zahtjevan i opsežan izdavački pothvat poduzeli su djelatnici ETŠ-a: za nakladnika ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić, glavna urednica Gordana Lovrečić, autorica i urednica povijesnog pregleda Ivana Puzak, tehnička i grafička urednica Nina Carević Novak. Popis učenika priredio je Dragutin Migles, a popis zaposlenika Sanda Horvat. Donose pritom i slikovni vremeplov koji je osmislio Nebojša Buvač.

Iz recenzije izv. prof. dr. sc. Tamare Turza-Bogdan: „Ova knjiga pruža uvid u stručno djelovanje nastavnika, učenika, ravnatelja, stručnih i administrativnih službi, stoga ona nije samo zapis o jednoj školi već predstavlja važan prinos povijesti međimurskoga školstva u Republici Hrvatskoj. Urednica i autori priloga ponudili su korisno i zanimljivo djelo čitateljima raznih obrazovnih i profesionalnih profila. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec kao srednja strukovna škola u ponuđenim je tekstovima sagledana iz više gledišta, a time se pokazala i sva vrijednost višedimenzionalnosti suvremenog odgoja i obrazovanja. Tekstovi monografije bit će zanimljivi različitim vrstama čitatelja: čitatelju koji će u njima tražiti dio osobnoga sjećanja, ali i čitatelju koji će u tekstovima pronalaziti brojne informacije o presjeku rada škole u današnjem obrazovnom trenutku.“

Ekonomska i trgovačka škola u Čakovcu utemeljena je 1921. g. pod nazivom „Kraljevska dvorazredna trgovačka škola“. Bilo je to poslijeratno vrijeme, u valu kroatizacije javnog života u Međimurju. Škola je osnovana na inicijativu građana u sredini s razvijenim obrtom i  trgovinom. Temeljem naredbe Ministarstva za prosvjetu započela je s radom 1. listopada 1921. godine u zgradi i pod upravom Više pučke škole, kasnije Državne građanske škole (danas zgrada Prve osnovne škole Čakovec) u dvije učionice, s dva odjeljenja i dvadesetak učenika. Pod današnjim nazivom djeluje od 1991. godine, kad se tadašnji Srednjoškolski centar Čakovec dijeli na dvije ustanove ETŠ i Gimnaziju. Kroz školu su prošli brojni danas eminentni Čakovčani te je jedna od perjanica srednjoškolskog obrazovanja u županiji

Središnji događaj proslave 100. obljetnice ETŠ-a bit će rođendanska proslava 7. prosinca. U 10 sati u školskom atriju položit će se vremenska kapsula koju će budući učenici i profesori otvoriti za pola stoljeća. Točno u podne u čakovečkome Centru za kulturu, počinje priredba na kojoj će se praizvesti Himna Ekonomske i trgovačke škole Čakovec i predstaviti film o školi, a čestitke će pritom uputiti bivši i sadašnji učenici i profesori te mnogobrojni prijatelji škole. Tu svečanost priprema profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Valentina Perčić Štefok.

X
Skip to content