Izaberite stranicu

Grad Čakovec među top 5 hrvatskih velikih gradova po izdvajanju za obrazovanje

28. veljače 2023. | Grad Prijatelj djece, Gradske vijesti

Prema analizi podataka Financijske agencije FINA-e o izvršenju Proračuna u 2021. godini, a temeljem objedinjavanja podataka portala gradonačelnik.hr, Grad Čakovec za obrazovanje je izdvojio tek nešto manje od polovice svog proračuna. Točnije, izdvojio je 109.086,506 milijun kuna, što čini 47,62% Proračuna te je time 4. veliki grad u zemlji prema ulaganju u djecu i mlade, točnije njihovo obrazovanje.

Uzevši u obzir broj stanovnika, Grad je za obrazovanje per capita (po glavi stanovnika) izdvojio 4.000,83 kune te je i prema tom pokazatelju u top 10 gradova u zemlji.

Čakovec je jedna od onih hrvatskih sredina koja je ulaganje u obrazovanje prepoznala kao najbolju polugu budućeg razvoja. I ne samo prepoznala, već je konkretnim politikama i ulaganjima stvorila brojne, kvalitetne i raznolike mogućnosti za stjecanje znanja.

Ulaganjima u cjelokupnu vertikalu obrazovnog sustava na svom području, Grad djeci i mladima nastoji osigurati najbolje uvjete s kojima će uspješno nastaviti školovanje te kasnije graditi poslovne karijere, i to u vlastitom kraju.

Od 2022. godine svim osnovnoškolcima osigurao je zdrav i nutritivno uravnotežen školski obrok, u suradnji sa školama sufinancira kupnju obrazovnih materijala, omogućio je besplatno korištenje digitalne knjižnice Oxford University Pressa, u vrtiće uveo dodati program učenja engleskog jezika i drugo. Pritom je u samo dvije godine broj mjesta u jaslicama povećan za preko stotinu, tako da je gotovo 60 posto malih Čakovčana uključeno u jasličke programe. U Slemenicama su krajem godine s radom krenule i nove jaslice investicijom Grada, a plan je da od sljedeće pedagoške godine svako dijete s čakovečkog područja ima osigurano mjesto u vrtiću ili jaslicama, bilo javnom, bilo privatnom. U gradskim predškolskim ustanovama financiraju se pomoćnici za djecu s teškoćama, a pomoćnike, odnosno, komunikacijske posrednike na raspolaganju imaju i baš sva djeca u osnovnim školama koja imaju valjana rješenja. Uz niz ostalih projekata, sufinanciranja brojnih izvannastavnih obrazovnih, sportskih i rekreacijskih programa, radionica iz STEM područja, rade na dobivanju titule Grada za mlade u suradnji s mladima, što će im biti osnova da u budućnosti budu aktivniji inicijatori politika u vlastitoj sredini. Od ove godine Čakovec stipendira i deficitarnija obrtnička zanimanja, a već dvadesetak godina dodjeljuje stipendije studentima te je u njih uloženo preko 35 milijuna kuna

Sva ta ulaganja daju rezultate. Čakovečki osnovnoškolci postižu odlične rezultate na državnim natjecanjima i smotrama, a sve veći broj mladih Čakovčana školuje se na fakultetima širom zemlje i inozemstva. Uostalom, Čakovec je nakon provedene većine istraživanja i po ulaganjima u obrazovanje, ali i po obrazovnim politikama, u samom nacionalnom vrhu. Čakovec je grad koji prema popisu iz 2021. godine nije pao u demografski „bezdan“ već je sredina koju sve veći broj mladih obitelji odabire kao idealnu za istovremeno uspješno građenje poslovnih karijera i podizanje obitelji.

„Sredina koja zanemaruje ulaganja u obrazovanje jednostavno nema budućnost. Svijet je takav da će vještine i znanja koja vam danas omogućuju razvoj već sutra biti zastarjela. Važno je današnjoj djeci omogućiti da i u manjim sredinama imaju iste mogućnosti za učenje i stjecanje dodatnih znanja i vještina kao i njihovi vršnjaci iz velikih gradova. Čakovec ne samo da ulaže u obrazovanje bez obzira ulazi li to u naš djelokrug rada ili ne, već svake godine nastojimo pokrenuti neki novi projekt. Prvo je to bila kupnja radnih bilježnica, ove godine besplatna užina za osnovnoškolce, dok sada nastojimo osigurati mjesto u jaslicama i vrtićima za svu djecu s područja grada. Smatram da je to najbolja demografska mjera jer je stvaranje okruženja u kojem znate da će vaša djeca dobiti kvalitetno i na tržištu rada konkurentno znanje, u kojem postoji širok izbor izvannastavnih aktivnosti za njih, najbolji poziv da ovdje živite, radite i podižete obitelj“, rekla je Ljerka Cividini, čakovečka gradonačelnica. 

X
Skip to content