Izaberite stranicu

Gradonačelnica Cividini: “Ponosna sam što država od sljedeće školske godine slijedi čakovečki primjer besplatne užine za sve osnovnoškolce”

8. studenoga 2022. | Grad Prijatelj djece, Gradske vijesti

Od ove školske godine Grad Čakovec osigurava besplatnu užinu za sve osnovnoškolce s područja Čakovca. Dio novca za tu svrhu osiguran je u Gradskom proračunu, a dio preko FEAD projekta, Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014. – 2020. iz programa „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (šk.god. 2022./2023.)”. Naime, već nekoliko godina za redom učenicima slabijeg imovinskog stanja, novac za prehranu osiguran je preko europskog projekta, a ove školske godine na taj način u Čakovcu je omogućen besplatan školski obrok za preko 700 učenika iz I. i III. osnovne škole Čakovec, OŠ Kuršanec te OŠ Ivanovec.

Primijetili smo da je školska užina djeci koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja često jedini uravnoteženi obrok u danu te smatramo kako je izuzetno važno da, osim same činjenice da im je ovakvim projektima omogućen, ujedno obrok mora biti zdrav i prehrambeno vrijedan”, objasnila je na početnoj konferenciji projekta “Prehrana u osnovnim školama Grada Čakovca za školsku godinu 2022./2023.“ gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila kako projekt zajedno provode Grad Čakovec i čakovečke osnovne škole, čiji su ravnatelji bili prisutni na samoj konferenciji.

Projekt vrijedan oko 750 tisuća kuna za 739 školaraca u siromaštvu ili riziku od siromaštva

Školska užina vrlo je važna, jer osim što učenicima osigurava jedan dnevni obrok, pažljivim planiranjem menija može kod djece i mladih stvoriti zdrave prehrambene navike. S time u vidu u Čakovcu se krenulo u projekt koji je u 100%-tnom iznosu financiran sredstvima FEAD-a. Bespovratna sredstva iznose gotovo 750 tisuća kuna. Planiran broj učenika koji će primiti obrok financiran iz ovog projekta je 739, a cijena jednog obroka iznosi 5,47 kn. “Sve se lošije hranimo, a kako su nam prilikom osmišljavanja menija rekli u školama, djeci je najukusnija hrana ona najnezdravija. Stoga upravo pomno osmišljenim menijima s kojima smo krenuli od ove školske godine želimo svim našim učenicima ponuditi ukusan, a zdrav obrok. Podaci koje imamo s terena su ohrabrujući”, dodala je gradonačelnica te dodala da je ovaj kvalitetno pripremljen projekt omogućio da se cijeli projekt besplatne užine u čakovečkim školama provede lakše i uspješnije.

“Iz I. osnovne škole ovim projektom je uključeno 184 učenika, iz III. OŠ 60, dok iz Osnovne škole Ivanovec i Kuršanec 50, odnosno 400 učenika. Projekt se provodi na vrijeme od 10 mjeseci, točnije od 5. rujna 2022. do 5. srpnja 2023. godine. Kako bi projekt bio odobren potrebno je ispuniti obvezni kriterij odabira najpotrebitije djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, uz sve administrativne aktivnosti koje su zadane projektom”, objasnila je direktorica Čakre d.o.o. Damira Vresk.

Država od sljedeće školske godine najavila osiguravanje besplatne užine po čakovečkom modelu

Pritom se gradonačelnica nadovezala na najavu Vlade RH da od sljedeće kalendarske godine u Državnom proračunu osigura novac za besplatnu užinu za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. “Drago mi je i ponosna sam da su i na državnoj razini prepoznali važnost pristupačnosti školskog obroka. Predviđen novac, 10 kuna po obroku, veći je nego što je onaj koji mi trošimo danas, te će nam uvelike pomoći da školska užina bude još nutritivno vrjednija i nadamo se ukusnija za djecu. Već smo izradili menije za drugo polugodište, a uskoro bi trebali pokrenuti i nabavu”, zaključila je Cividini i zahvalila svima koji su omogućili da i ove godine projekt prođe kao jedan od uspješnijih u zemlji, u nadi da će djeca biti zadovoljna svojim zdravim školskim obrokom.

X
Skip to content