Izaberite stranicu

Matici hrvatskoj – Ogranku Čakovec gradonačelnica uručila Povelju Grada Čakovca

2. prosinca 2021. | Gradske vijesti

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini uručila je na prigodnom prijemu Matici hrvatskoj – Ogranak Čakovec Povelju Grada Čakovca. Kako je pritom objasnila, Povelja ide u prave ruke kako se dodjeljuje prigodom 85. godišnjice osnivanja Pododbora Matice hrvatske u Čakovcu, kao priznanje za cjelokupni rad na zaštiti i promicanju nacionalne i regionalne povijesti, za nakladničku djelatnost kojom promiču lokalne autore i teme, znanstveni rad te svesrdnu potporu mladim umjetnicima. „Povelja se dodjeljuje i za kontinuirano promicanje i zaštitu kajkavskog dijalekta te za ukupni doprinos obogaćivanju društvenog i kulturnog života Čakovca i Međimurja“, rekla je gradonačelnica.

Ovo veliko priznanje, temeljem Odluke gradonačelnice Grada Čakovca, primila je delegaciju Matice na čelu s predsjednikom prof. Ivanom Pranjićem, uz prof. dr. Stjepana Hranjeca, ravnatelja Centra za kulturu Mursko Središće Zorana Turka te tajnika ogranka Tomu Blažeku. „Ponosan sam, sretan i naprosto iznenađen ovom čašću. Hvala od srca što ste prepoznali napore svih onih koji sudjeluju u radu Matice, u stvaranju i održavanju naše kulture i svega kajkavskoga. Ova za nas nagrada, potvrda je našeg rada i dokaz da smo zaista jedan od najboljih ogranaka u cijeloj zemlji sa svojom nakladničkom djelatnosti od desetak knjiga godišnje, uz mnogobrojne tribine, koncerte, izložbe, susrete, znanstvene skupove i drugo“, pritom je u svom obraćanju gradonačelnici rekao predsjednik čakovečkog ogranka. „Posebno mi je drago kao bivšem predsjedniku ogranka, da je uz Povelju kao priznanje našeg rada, napokon Grad uveo i sufinanciranje djelatnosti Matice, ovo je bilo potrebno i mnogo ranije. Ovo je dokaz da nas gradonačelnica podržava na čemu zahvaljujem, ovo je iznimna čast“, pritom je dodao prof. dr. Hranjec.

„Na ovaj način odajemo priznanje za rad svih prisutnih u Matici tijekom 85 godina, ali i kao dodatni poticaj za nove pothvate, s kojima će nas, sigurna sam, Matica zadužiti u budućnosti. Također, na njihovu inicijativu, odlučila sam u Proračunu Grada Čakovca za iduću godinu otvoriti posebnu stavku namijenjenu financiranju njihovih aktivnosti. Vjerujem da smo to kao grad u kojem djeluju i koji kulturno obogaćuju, dužni učiniti“, dodala je gradonačelnica u svojim čestitkama.

Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu osnovan je 1936. godine, no nakon mađarske okupacije u 2. svjetskom ratu njen rad je zabranjen. 1962. na inicijativu Jože Skoka i Zvonimira Bartolića, djeluje u prostorima tadašnje Pedagoške akademije u Čakovcu, no njen je rad ponovno zabranjen 1972. godine nakon Hrvatskog proljeća. Svoje novo osnivanje bilježi u jeku demokratskih promjena 1989., a čakovečki ogranak obnovljen je 3. veljače 1990. godine. Od prvih dana, pa do danas djeluje sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Danas su jedan od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

„Veličina nacije može se iščitati iz činjenice koliko pažnje posvećuje svojoj povijesti i kulturi. U današnje vrijeme, kada se svijet ubrzano mijenja, malo je onih koji postoje cijelo stoljeće, uspješno djeluju, a pritom su i tim radom očuvali dio vrijedne povijesti i kulture te zadužili svoju zajednicu i buduće generacije. Matica hrvatska jedna je od takvih institucija, koja svakom svojom aktivnošću radi na očuvanju nacionalnih vrednota i povijesti, promicanju lokalne kulture i književnosti te, nama posebno važno, kajkavskog narječja. Ova Povelja veliko je hvala za sve što ste pridonijeli kulturnom i društvenom razvoju našeg grada i županije“, naglasila je gradonačelnica Cividini.

Pritom su se prisutni zajednički prisjetili ključne uloge Matice u postavljanju Spomen-ploče na ulazni bedem Starog grada u Čakovcu povodom 300-te obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenploče na rodnoj kući dr. Ivana Novaka u Macincu, na nebrojena izdanja važnih djela nacionalne književnosti i radova domaćih autora izašla pod njihovom palicom, a posebice Kajkavskog kolendara čiji je jubilarni 30. broj nedavno predstavljen u Čakovcu. „Kalendar ima dugu tradiciju, došlo je do prekida no ponovno smo ga pokrenuli i danas slavimo kontinuitet izlaženja od 30 godina. On je popularno štivo koje se samo financira i u kojem uživaju brojni Međimurci, ali ga distribuiramo i u druge krajeve zemlje. Kolendar okuplja i mlade književnike, tekstopisce i pjesnike, pa sve pozivam da ga pročitaju“, za kraj je rekao tajnik Blažeka.

X
Skip to content