Izaberite stranicu

Na ovogodišnjem Porcijunkulovu rekordni broj posjetitelja i izlagača

25. kolovoza 2023. | Nekategorizirano

59. Porcijunkulovo, koje se od 28. srpnja do 2. kolovoza održalo u Čakovcu srušilo je mnoge rekorde. Statistički pokazatelji, kao i anketom prikupljeni dojmovi posjetitelja i izlagača su odlični te pokazuju u kojem bi se smjeru najveće međimursko ljetno događanje trebalo razvijati.

Naglasak je to s konferencije za novinare koja je u petak održana u čakovečkoj gradskoj vijećnici. O rezultatima Porcijunkulova, stanju sigurnosti, čišćenju grada te planovima za iduću godinu govorili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat, direktor GKP „Čakom“ Ivica Perhoč te načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević.

Unatoč tome što je kiša u stvari skratila trajanje manifestacije sa šest na pet dana, Čakovec je bio pravo središte kulture, tradicije i zabave. Provjereni koncept u čijem je središtu tradicionalno vjersko proštenje, svake godine nadograđujemo novim sadržajima. Ove godine to su bile koncertne bine, kojih je pored pet službenih bilo još jednom toliko uz ugostiteljske objekte. Pokriveni su tako svi glazbeni ukusi, odnosno svaka pozornica imala je svoju publiku. Bilo je tu i mnogo drugih sadržaja, od radionica za djecu preko kazališnih predstava, prezentacija, performansa, predavanja, raznih radionica do izložbi.

„Vjerujem da smo svi sredili dojmove, svatko od nas ima najbolji dio Porcijunkulova, no u anketi koju smo proveli među posjetiteljima vidimo da je velika većina zadovoljna ponuđenim te da će i iduće godine sigurno doći“, rekla je čakovečka gradonačelnica te istaknula da je ovogodišnje Porcijunkulovo po mnogim pokazateljima bilo rekordno. „Ove je godine sudjelovalo 166 izlagača, što je za dvadesetak više nego lani. Promet čakovečkih ugostitelja prema podacima Porezne uprave u dane održavanja manifestacije iznosio je 599.938,08 eura, što je, unatoč tome što je dan i pol kiša sprječavala događanja na otvorenom, gotovo dvostruko više od prometa koji su ostvarili u šest dana oko prošlog vikenda. Čakom je prodao 54.021 parkirnu kartu, što je za deset tisuća više nego lani te tisuću dvjesta više od dosad rekordne 2019. godine. Prema procjenama, ovogodišnje Porcijunkulovo posjetilo je oko 250 tisuća ljudi.“, istaknula je, među ostalim gradonačelnica Cividini.

Na nju se nadovezao direktor čakovečke Turističke zajednice Horvat istaknuvši da će manifestacija u konačnici stajati oko 300 tisuća eura. „Računi još pristižu, što je normalno za manifestacije takvog obima, no konačna brojka kretat će se oko navedenog iznosa. Od toga je 238 tisuća predviđeno u Proračunu Grada Čakovca, dok će se ostatak pokriti sponzorskim sredstvima i iz prihoda same Turističke zajednice“, rekao je Horvat. Osvrnuo se i na podjelu podjela grada na zone rekavši da su je posjetitelji odlično prihvatili. Urbana zona, uvedena prošle godine, ove je obogaćena novim sadržajima, a proširena je i Dječja zona. Zona tradicije, organizirana u suradnji s Renesansnim festivalom i Turističkom zajednicom grada Koprivnice, pak je uspjela prikazati kako je proštenje nekad izgledalo.

Unatoč velikom broju ljudi koji su tih dana prolazili ulicama grada, svako jutro središte, kao i područje oko stadiona gdje su se održavali koncerti bilo je uredno i počišćeno“, rekao je direktor GKP „Čakom“ Ivica Perhoč. Manifestaciji je prilagođeno radno vrijeme djelatnika, a unatoč činjenici da se manifestacija održavala na većoj površini, uspješno su skrbili o čistoći grada. Nije „trpio“ ni njihov redovni posao.

S obzirom na velik broj posjetitelja, zabilježeno je tek jedno kršenje javnog reda i mira, šest krađa te jedna prometna nezgoda. Dakle, tijekom Porcijunkulova u Čakovcu, što se sigurnosne situacije tiče, nije bilo većih ekscesa“, naglasio je načelnik PS Čakovec Krešimir Jurčević, dodavši da je tih dana ulicama grada bilo više policijskih ophodnji nego inače.

Tijekom manifestacije među posjetiteljima provedena je anketa, a velika većina anketiranih zadovoljna je ponuđenim. Kao glavne razloge dolaska navode druženje s prijateljima i članovima obitelji, uživanje i opuštanje te zabavu i dobar provod. Prema anketi, 6 posto posjetitelja došlo je prvi put, dok je ostalih 94 posto već bilo na manifestaciji. Također, Hrvatska turistička zajednica ponovno je Porcijunkulovo proglasila top događanjem. Sve u svemu, kad podvučemo crtu, manifestacija je uspjela, Čakovec je tih dana bio ispunjen dobrim vibracijama, širom Hrvatske širila se pozitivna slika grada, a zahvaljujući organizatorima i sudionicima, programa je bio za svačiji ukus. Više nego odlični temelji za planiranje idućeg, jubilarnog 60. Porcijunukulova!

X
Skip to content