Izaberite stranicu

Petnaest godina prošlo je od pogibije Željka Murka

12. veljače 2018. | Događanja

12. veljače 2003. godine prilikom obavljanja dužnosti, poginuo je Željko Murk, policajac Policijske uprave Međimurske. Njega je automatskom puškom hladnokrvno ubio Marsel Budimir, koji je tog dana opljačkao poslovnicu tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću. Ubojica je kasnije uhvaćen i osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu, no to, a niti proteklo vrijeme nije kod Murkove obitelji umanjilo prazninu i bol nastalu njegovim odlaskom.

Kao i svake godine dosad, Željka Murka prisjetili su se njegovi sumještani, kolege s posla, Grad Čakovec, Međimurska županija te Ministarstvo unutarnjih poslova. Program obilježavanja započeo je u petak tradicionalnim malonogometnim memorijalnim turnirom, a nastavio se u subotu kros utrkom Memorijal „Željko Murk“, koju je ove godine prvi put organizirala IPA Međimurje. Današnji program započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na čakovečkom groblju te ispred Spomen-ploče postavljene na zgradi Društvenog doma u Mihovljanu, a brojni uzvanici bili su i na prigodnom programu, održanom u njemu.

Uz obitelj, sinove Frana i Filipa, suprugu Kristijanu te majku Anicu, na obilježavanju obljetnice pogibije bili su i brojni mještani Mihovljana te suradnici s posla. Ministarstvo unutarnjih poslova predstavljali su savjetnik ministra Josip Mihaljević i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, Grad Čakovec gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović, Međimursku županiju župan Matija Posavec, Mjesni odbor Mihovljan Josip Jezernik. U ime Policijske uprave Međimurske obilježavanju je nazočio načelnik Ivan Sokač. Molitvu ispred Željkova groba vodio je policijski kapelan vlč. Ivica Horvat.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, u svom se obraćanju rekao da u  tragičnim događajima poput ovog pokazujemo kako funkcioniramo kao društvo. „Siguran sam da smo u ovih proteklih petnaest godina Željkovoj obitelji svi bili na raspolaganju i pomoći. Nadam se da vam je pomoć i potpora koju vam svih ovih godina pružaju Željkovi kolege s posla, vaši sumještani u Mihovljanu te mi u Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, bila od koristi i barem mala utjeha te pomoć zbog gubitka.“, rekao je Kovač te naglasio da na podršku i pomoć računati i ubuduće. Istaknuo je da mogu niti ponosni na svog Željka jer i ove komemoracije pokazuju da je bio izuzetan policajac i dobar čovjek.

I župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na sve ove godine u kojima smo kao društvo pomagali Murkovoj obitelji te im bili oslonac. Rekao je i da je ponosan što ovim obilježavanjem, ali i malonogometnim turnirom te kros utrkom čuvamo spomen na poginulog policajca, ali i ukazujemo na opasnost u obavljanju policijskih zadaća.  On i gradonačelnik, Željkovim su sinovima uručili novčane bonove.

Sjećanje na kolegu policajca evocirao je načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač. Kako je rekao, tom prilikom Željko nije dvojio, znao je što mu je posao, no na zadatku je stradao. Bio je vrstan policajac te je i danas primjer mnogima kako se obavlja ova časna, no opasna dužnost.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević, rekao je da je pogibija policajca na dužnosti uvijek tragična, no da u reakciji zajednice pokazujemo kakvi smo. Zahvalio se svima, od mještana Mihovljana pa do Grada i Županije, što sve ove godine pomažu obitelji, ne dopuštajući da se njegova tragična smrt zaboravi. Iako oca i supruga ništa ne može zamijeniti, oslonac koji smo kao društvo pružali neposredno nakon ubojstva te sve ove godine, obitelji je mnogo značio. U ime ministra, Mihaljević je obitelji Željka Murka uručio i spomen medalju.

X
Skip to content