Izaberite stranicu

Prva međunarodna romska konferencija u Rakičanu (Slo)

2. svibnja 2022. | Gradske vijesti

Dana 28. travnja, u Rakičanu u Sloveniji, Razvojni centar Murska Sobota zajedno sa Sveučilištima u Manchesteru i Liverpoolu, Udrugom Preporod, Pučkim otvorenim učilištem Čakovec i Ljudskom univerzom Lendava u RIS-u Dvorcu Rakičan organizirao je 1. međunarodnu romsku konferenciju.

Svrha konferencije je bila analizirati i usporediti situaciju romskih zajednica u različitim europskim zemljama, istaknuti mogućnosti i prepreke u političkoj mobilizaciji za pripadnike romske zajednice, prikazati primjere dobre prakse, uključujući obrazovanje te društveno-političko osnaživanje romskih zajednica.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici međunarodnih romskih zajednica, organizatori lokalne zajednice, edukatori i istraživači koji rade na temama osnaživanja i marginalizacije Roma iz šest različitih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbija i Sjeverna Makedonija).  Predstavili su položaj Roma u nacionalnoj i transnacionalnoj perspektivi, primjere dobre prakse u različitim zemljama i različite mogućnosti za osnaživanje romske zajednice.

U sklopu hrvatske delegacije na konferenciji su sudjelovali Aleksa Đokić ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je održao izlaganje o organizacijskom modelu za rad s romskom zajednicom u Republici Hrvatskoj te Dragan Ignac ispred Udruge za obrazovanje Roma – „UZOR“ koji je predstavio primjere dobre prakse i projekte koje provodi udruga UZOR te s partnerima.

Ispred Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, ravnatelj Mario Zamuda sudjelovao je na okruglom stolu na kojem je iznio iskustva dugogodišnjeg rada s pripadnicima romske zajednice te je zajedno s ostalim panelistima razmijenio primjere dobre prakse za osnaživanje pripadnike romske zajednice u području obrazovanja.

Na konferenciji su također prisustvovali Maja Odrčić Mikulić, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije, Nikol Brica viša stručna suradnica za ljudska prava i nacionalne manjine pri Upravnom odjelu za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije te Dijana Kontrec Horvat i Anja Percač, stručne suradnice Gospodarske škole Čakovec.

Na prekrasnoj lokaciji Kurije Rakičan bila je izložena i izložba fotografija Sandija Horvata pod nazivom Ona ​​jest. Izloženo je deset portreta Romkinja s porukom da svaka Romkinja ima pravo na školovanje, zaposlenje, uspješnu i slobodnu.

Ujedno, konferencija je bila izvrsna prilika za međusobno upoznavanje i uspostavljanje kontakata među sudionicima, što će se odraziti na kvalitetniju međunarodnu suradnju u budućnosti. Sudionici konferencije složili su se da je ključno da se stanje romske zajednice ne zanemari i da samo zajedno, aktivnim sudjelovanjem, možemo sudjelovati u daljnjem razvoju romske zajednice.

 

 

X
Skip to content