Izaberite stranicu

U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama (22.9.), uz poruku nulte tolerancije prema svakom obliku nasilja

21. rujna 2022. | Gradske vijesti

22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice suprug – počinitelj usmrtio svoju suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju te ranio zapisničarku.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje, ističu u Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Čakovca. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće bračni, izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

U 2021. u Hrvatskoj ubijeno 14 žena, u prvih 8 mjeseci 2022. – 12!

Uz obilježavanje u Međimurskoj županiji, u službenom posjetu Gradu Čakovcu boravila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sa suradnicima. Pritom je održala radni sastanak u Uredu gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini zajedno s predstavnicima organizatora obilježavanja ovog dana u Čakovcu – predstavnicima Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, Centra za socijalnu skrb Čakovec, Podružnice Obiteljski centar Čakovec, Policijske uprave međimurske, Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” Čakovec te Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije. Naglasila je poražavajuće brojke i činjenicu kako je nasilje u obitelji u vrijeme pandemije poraslo za više od 40%. “Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je ubijeno čak 14 žena, a do kraja kolovoza ove godine njih 12. U svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće njihovih bivših ili sadašnjih partnera”, objasnila je.

Poruka s javne tribine: “Rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar, već opće društveni problem”

Kako bi osvijestili i senzibilizirali društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslali jasnu poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja, u zgradi Scheier organizirali su i tribinu “Nasilje nad ženama”. Kako je pritom istaknuto, broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih sedam godina gotovo se utrostručio te je tijekom 2021. premašio brojku od 6000 kaznenih djela, od čega se 79% prijava odnosi na štetu žena.

Rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o opće društvenom problemu – za potrebu ima što odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja. S time su se složili mnogobrojni sudionici tribine, među kojima uz organizatore, velik broj mladih, sugrađanke i sugrađane, pravobraniteljicu i gradonačelnicu, ujedno pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr. sc. Sonja Tošić – Grlač.

“Ovakvim akcijama i tribinama, obilježavanjima datuma kao što je 22. rujna, želimo i moramo upozoriti na negativne trendove kada je nasilje u našem društvu u pitanju, kako bi pomogli našim sugrađankama i svim ženama te otvorili teme o kojima moramo govoriti, što češće i u svakom kutku našeg društva. Hvala i bravo svima koji su se priključili, hvala organizatorima što smo imali priliku zajednički dati svoju potporu te pokazati svim žrtvama da nisu same”, poručila je čakovečka gradonačelnica i dodala kako je ključno da ne okrećemo glavu pred nasiljem. “Prijavljivanjem počinitelja spasit ćemo žrtve, ali i pomoći da postanemo bolje i zdravije društvo. Jer rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar, već opće društveni problem”, rekla je Cividini.

Spomenimo ujedno kako je neposredno prije održavanja tribine velik broj građana sudjelovao u akciji “fotkanjem protiv nasilja” kojom se odaslala poruka nulte stope tolerancije na svaki oblik nasilja.

X
Skip to content