Izaberite stranicu

U Centru za kulturu Čakovec otvorena 14. bienalna izložba Likovnog udruženja Čakovec

20. siječnja 2023. | Gradske vijesti

Sve do 30. siječnja u Čakovcu je otvorena 14. bienalna izložba Likovnog udruženja Čakovec LUČ. Izložbu čak 31 autora možete razgledati u Galeriji Centra za kulturu Čakovec.

Nakon podjele Likovnog udruženja Međimurja na tri zasebna udruženja 1996. godine osnovano je Likovno udruženje Čakovec (LUČ). LUČ okuplja sve zaljubljenike u likovnu umjetnost (slikanje, keramiku, modeliranje, crtanje, fotografiju, multimediju…), odnosno sve one koji na bilo koji način stvaraju svoja likovna dijela. Trenutačno broje 45 članova, ali su uvijek otvoreni za nove članove i ideje iz bilo kojeg dijela Međimurja i Hrvatske, tako da i danas imaju članove iz Međimurja, Varaždina, Zagreba, Rovinja, Korčule itd.

Svi oni dobili su priliku izložiti svoja djela na novoj izložbi u Čakovcu koja im je poslužila kao prilika da sumiraju svoj rad kroz protekle dvije godine i da se njihovo stvaralaštvo na najbolji način prezentira javnosti.

Velik broj pripadnika čakovečke likovne publike uživao je u samom otvorenju i na najbolji mogući način pozvao i ostale da im se pridruže u uživanju u 36 umjetničkih djela autora svih generacija i raznim tehnikama slikarstva i kiparstva. Članove LUČ-a objedinjuje jedna ideja, a to je ljubav prema stvaranju likovnih dijela bez obzira radilo se o slikanju, crtanju, kiparstvu, fotografiji ili multimediji. Ove godine odabir radova, postav izložbe i predgovor u katalogu odradila je kustosica Tajana Vidović, voditeljica kulturno-povijesnih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec koja je pozdravila sve prisutne, uz predsjednika udruženja Tonija Fažona. On je zahvalio svima na dolasku, istaknuo ponos s ovim predstavljanjem čak 36 djela u raznim teknikama slikarstva i kiparstva, a posebnu zahvalu uputio je gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini koja je došla podržati izložbu, autore i samo udruženje.

Ovogodišnji odabir radova tako nudi umjetnička ostvarenja u staklu, i drvu, foto kolaže, zatim pejsaže, mrtvu prirodu, portrete aktove, scene svakodnevice, prepoznatljive vizure grada Čakovca te apstrakciju koja možda najviše izražava umjetničku slobodu i unutarnju ekspresiju. Ponajviše se ističe ljubav prema neprestanom stvaranju te ukazivanje na koji način kroz prizmu umjetnosti promatraju svijet.

LUČ nastavlja tradiciju LUM-a te svake godine organizira Likovnu koloniju „Zrinski“ gdje je u ovih dvadeset sedam godina sudjelovalo sedamdesetak akademskih slikara iz Hrvatske i država u okruženju i šire (Slovenija, Austrija, BiH, Ukrajina, Slovačka) te preko stotinjak slikara amatera iz svih krajeva Hrvatske. Članovi udruženja su aktivni u izlaganju tako da na godišnjoj razini imamo desetak samostalnih izložbi i nekoliko zajedničkih. Jedna od značajnijih aktivnosti kojima se LUČ bavi u zadnjih petnaest godina je organizacija likovnih radionica za djecu i odrasle „ Artelje“ gdje se uz stručne predavače uče polaznici različitim tehnikama  likovnog izražavanja.

X
Skip to content