Izaberite stranicu

U DV „Cipelica“ Čakovec djeca će moći učiti Francuski jezik

U čakovečkom Dječjem vrtiću „Cipelica“ u petak je predstavljen program pod nazivom „Poleti s francuskim s Vukom“. Radi se projektu koji provodi Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, kojim žele potaći što veći broj naših građana na učenje Francuskoj jezika. Kako je učenje stranog jezika najjednostavnije u najranijoj dobi, predstavljen je upravo u predškolskoj ustanovi u kojoj će mališani kroz igru moći učiti jezik koji ima 320 milijuna govornika u 29 zemalja.

Projekt su predstavili ataše za jezičnu i obrazovnu suradnju Francuskog instituta u Zagrebu, Benoît Le Dévédec, prof. Slađana Domladovac iz Agencije za odgoj i obrazovanje te mr.sc. Andreja Silić koordinatorica projekta na području Varaždinske i Međimurske županije. Kako su tom prilikom rekli, Francuski je jedan od nekoliko svjetskih jezika, govori se na pet kontinenata, poslovni je i jezik diplomacije te je drugi strani jezik koji se najčešće uči. Situacija u Hrvatskoj je drugačija, kod nas samo 1,8 posto učenika uči Francuski jezik, što je šteta, jer poznavanje stranih jezika otvara mnoga vrata i mogućnosti.

Prioritet je francuske Vlade, pa tako i Veleposlanstva u Zagrebu, što veći broj ljudi zainteresirati za učenje našeg jezika. Stoga je i osmišljen ovaj projekt, koji je namijenjen vrtićarcima i osnovnoškolcima te njihovim odgojiteljima i učiteljima. Drago mi je što je čakovečki vrtić pokazao interes te što će vaša djeca imati mogućnost učenja Francuskog te upoznavanja naše kulture“, rekao je, među ostalim, ataše Le Dévédec.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da pozdravlja svaku novu mogućnost za stjecanje novih znanja i vještina, jer će to djeci kasnije u životu sigurno vrlo dobro doći. “Čakovec je uvijek bio otvoren za nove stvari, programe i aktivnosti za djecu te mi je drago što ćemo imati vrtić u kojem će mališani imati mogućnost učiti Francuski jezik”, dodala je, među ostalim, čakovečka gradonačelnica.

Krajem ovaj mjeseca u Čakovcu će se održati stručni skup za odgojitelje, učitelje i sve zainteresirane za ovaj program, a djeca će se u „Cipelici“, ukoliko roditelji pokažu interes, u njega početi upisivati od sljedeće pedagoške godine.

Na sastanku su pored gostiju i gradonačelnice Cividini, bili i ravnateljica Dječjeg vrtića „Cipelica“ Gordana Šoltić Siladi te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

Spomenimo kako su na samom početku posjeta, obišli i Prelog te sudjelovali na Međunarodnom festivalu balona na vrući zrak. Tamo su održane radionice na temu braće Montgolfier, izumitelja balona, a djeca iz odgojno – obrazovne skupine „Sunčeka“ iz Čakovca, s njihovim odgojiteljicama Milanom Hozmec i Petrom Mićanović, upoznala su se s likom Le Lopua, popularnog vuka iz francuskih slikovnica za djecu te s francuskim piknikom.

FOTO: Grad Čakovec i Ivica Hozmec

X
Skip to content