Izaberite stranicu

U Graditeljskoj školi Čakovec izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola u okviru natjecanja LIK 2021./2022.

22. ožujka 2022. | Gradske vijesti

Graditeljska škola Čakovec domaćin je natjecanja –  izložbe učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2021./2022. Na županijskoj razini natjecanja uključila se 21 škola, pristiglo su sveukupno 63 rada i to 58 iz osnovnih škola te 5 rada učenika srednjih škola.

Graditeljska škola u svom šestom desetljeću postojanja ponosno njeguje odjel likovne umjetnosti i dizajna koji je navršio svoju 25 godinu rada. „Među mnogobrojnim generacijama smjer je iznjedrio brojne umjetnike, dizajnere, arhitekte, pedagoge… Slobodno možemo reći da će naša škola jednog dana biti dom ovoj talentiranoj djeci koja se danas predstavljaju na izložbi“, složili su se ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec i predsjednik Povjerenstva ovogodišnjeg natjecanja Petar Križnar. Ostali članovi Povjerenstva koje je odlučivalo o najboljima su Marina Mrazović iz OŠ Strahoninec, Monika Vrtarić Vuk iz II. OŠ Čakovec i Domagoj Zoričić iz OŠ Sveti Juraj na Bregu.

Natjecanje se ove godine odvijalo u dvije kategorije, 1A i 2A kategorija. U prvoj kategoriji bili su uključeni učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz predmeta Likovne kulture, dok su u drugoj kategoriji sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda srednjih škola iz predmeta Likovne umjetnosti

U kategoriji 1A najbolji Lara Rožman, Mura Blažević i Srđan Oršuš

Ove godine učenici viših razreda osnovnih škola imali su zadanu temu ljudsko tijelo. Zadatak je bio rekomponirati CB fotografiju (fotokopiju) renomiranog umjetničkog djela sa zadanom temom, uz primjenu ritma ploha u odabranom komplementarnom kontrastu u likovnoj tehnici kolaža. Cilj je bio primicanje vizualnih umjetnosti i dizajna, inovativnih, umjetničkih i odgojnih praksi. U 1A kategoriji prvo mjesto podijelile su Lara Rožman, 6. razred OŠ Sv. Martin na Muri uz mentoricu Mirnu Žerjav, Mura Blažević, 7. razred OŠ Ivanovec uz mentoricu Moniku Vrtarić Vuk i Srđan Oršuš, 5. razred iz OŠ Macinec, uz mentorstvo Andree Matić. Druga je Kiara Pristav, učenica 8. razreda OŠ Vratišinec uz mentoricu Marinu Mrazović, a treću nagradu primila je Ema Mikulić iz 6. razreda OŠ Nedelišće uz mentora Veljka Posavca.

Među srednjoškolcima najuspješniji Tea Horvat, Zora Petričević i Sara Herman

Učenici od 1. do 4. razreda srednjih škola imali su zadatak – načini oblikovanja forme. Ključni pojmovi s kojima su se trebali susresti su ljudsko tijelo u likovnoj umjetnosti, načini oblikovanja forme (apstrahiranje, idealizacija, naturalizam, realizam, stilizacija), istraživački rad, plakat. Učenici su trebali istraživati i u pisanom obliku objasniti zadane načine oblikovanja forme na odabranim primjerima umjetničkih djela koja tematiziraju ljudsko tijelo. Za svaki od navedenih načina oblikovanja forme učenici su na internetu trebali pronaći kvalitetnu reprodukciju jednog umjetničkog djela te u pisanom obliku argumentirano i koristeći stručnu terminologiju objasniti svoj odabir, odnosno način oblikovanja forme koji dominira na odabranom likovnom primjeru. Djela su mogla biti iz različitih stilskih razdoblja, likovnih pravaca i umjetničkih područja poput crteža, grafike, slikarstva, stripa, dizajna, fotografije, videa, kiparstva i suvremene umjetničke prakse. Učenik je pritom trebao predstaviti svoja istraživanja u obliku plakata pomoću digitalnih alata.

U 2A kategoriji prvo i drugo mjesto osvojile su učenice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec uz mentoricu Karmen Farkaš. Prva je Tea Horvat, učenica 4. razreda, a druga Zora Petričević, učenica 2. razreda. Treće mjesto pripalo je Sari Herman iz Srednje škole Prelog uz mentorstvo Kristine Jančec.

Spomenimo kako su dodjeli nagrada i na prigodnoj izložbi radova prisustvovali gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su pritom čestitali najuspješnijima. Program su svojim nastupom upotpunili članovi zbora III. OŠ Čakovec pod vodstvom profesorice Marine Korunek.

Svi radovi s natjecanja mogu se razgledati u holu Graditeljske škole Čakovec.

X
Skip to content