Izaberite stranicu

U ovoj akademskoj godini Grad Čakovec stipendira 331 studenta

29. prosinca 2014. | Obrazovanje, Stipendije

U ponedjeljak je u čakovečkog Gradskoj vijećnici održano Javno potpisivanje dvadesetak Ugovora o korištenju stipendija sa dvadesetak studenata s područja Grada Čakovca. Od ove akademske godine stipendije prima novih 77 studenata, daljnjih 13 iskoristilo je mogućnost produživanja stipendije nakon završenog preddiplomskog i upisivanja diplomskog studija, dok sveukupno, Grad Čakovec trenutno stipendira 331 studenta.

Prema riječima gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, ovo je petnaesta godina za redom u kojoj grad stipendijama pomaže svojim studentima. Kroz to vrijeme ukupno je dodijeljeno 1.534 stipendija, a u to je uloženo oko 20 milijuna kuna.

[pull_quote_center]”Iznos koji smo u Proračunu Grada Čakovca za 2015. godinu predvidjeli za ovu namjenu, 2 i pol milijuna kuna, govori da smo svjesni važnosti povećanja ukupnog broja visokoobrazovanih na području Grada, ali i o činjenici da svakom studentu i njegovim roditeljima, novac koji dobivaju putem stipendija, znatno olakšava studiranje.”, naglasio je gradonačelnik Kovač.[/pull_quote_center]

Nove stipendije dodjeljivane su prema dva kriterija, uspjeha i socijalnog statusa, a prednost pri ocjenjivanju studenti su ostvarili ako se školuju za deficitarna zanimanja. Dosad je sufinancirano 60 različitih studija, a od 2014. temeljem Zaključka gradonačelnika utvrđena je lista deficiranih zanimanja. Na njoj su studiji anglistike, elektrotehnike, farmacije, fizike, germanistike, građevinarstva, logopedije, matematike, medicine, psihologije, računarstva, rehabilitacije i strojarstva.

Za studije u Čakovcu stipendija iznosi 300,00 kuna mjesečno, u Varaždinu 400,00, za studije u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Splitu, Zadru te ostalim hrvatskim gradovima 800,00 kuna, koliko iznosi i stipendija za studije u inozemstvu.

Zanimljivo je da, prema provedenim anketama, 56,37 posto korisnika gradske stipendije, nakon završetka studija, posao pronalazi na području Čakovca i Međimurja.

X
Skip to content