U subotu je u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u središtu Čakovca održana akcija kojoj je cilj bio podizanje svjesnosti o važnosti borbe protiv obiteljskog nasilja, posebice onog prema ženama.

303 osobe u Hrvatskoj su u proteklih desetak godina ubijene su, a počinitelj je bio netko iz  njihove obitelji. Ove alarmantne brojke pokazuju da je obiteljsko nasilje kod nas i dalje veliki problem, unatoč napretku i brojnim provedenim projektima osvješćivanja. U subotnjoj akciji, osim članova Povjerenstva sudjelovali su predstavnici Centra za socijalnu skrb Čakovec, Sigurne kuće, Policijske uprave Međimurske, vijećnici u Gradskom vijeću Grada Čakovca. Puštanjem 303 crna balona, po jedan za svaku žrtvu obiteljskog nasilja, stanovnike Čakovca i Međimurja željelo se podsjetiti na činjenicu da se o nasilju u obitelji treba progovoriti, a ne okretati glavu.

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved, tom je prilikom izjavio da bi se u prevenciju bi trebali uključiti svi. Posebno zabrinjava i rastužuje porast nasilja prema starijim članovima obitelji, posebno ženama, što baš ne govori lijepo o našem društvu, naglasio je Medved i dodao da ovakve akcije trebaju djelovati i upozoravajuće na javnost te nas sve potaknuti da cijele godine obratimo pozornost te prijavimo sve slučajeve obiteljskog nasilja koje znamo.