Prošlog četvrtka u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održan je radni sastanak koordinacije vezane uz radove na modernizaciji dijela javne rasvjete u Čakovcu u sklopu projekta Dynamic Light. Pored Slobodana Veinovića i Dražena Barića kao predstavnika Grada Čakovca, na sastanku su bili i Alen Višnjić i Dejan Kovačić, iz Međimurske energetske agencije d.o.o. Čakovec,  koja je partner na projektu, Stanislav Petrac koja obavlja stručni nadzor radova te Solina Zoran Samardžić i Zoran Čovran iz tvrtke Elos d.o.o. iz Solina, odabrane putem javnog natječaja za izvođača radova.

Tvrtka Elos d.o.o. modernizaciju javne rasvjete obavit će po principu „Ključ u ruke“ što podrazumijeva dostavu novih svjetiljaka, demontažu postojećih te montažu i podešavanje novih svjetiljaka na bazi LED tehnologije. Svjetiljke su projektirane na 90% nazivne snage te će međusobno kao i s dva senzora za detekciju vremenskih uvjeta, biti povezane wireless tehnologijom. U slučaju pojave magle ili kiše koje će detektirati senzori vremenskih uvjeta, razina osvjetljenja će se promijeniti, a sve s ciljem postizanja optimalne vidljivosti koja će doprinijeti osjećaju sigurnosti vozača, pješaka te ostalih građana. Kružni tokovi i pješački prijelazi, a posebno s naglaskom na područje u blizini srednjih i osnovnih škola te vrtića, će sukladno zahtjevima struke i zbog sigurnosti djece i građana biti konstantno osvijetljeni te se na njima neće mijenjati razina osvjetljenja. Nove svjetiljke će kroz noć, kada je smanjena migracija stanovništva i prometa, raditi u štednom režimu rada, a što će doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije.

Dodatna prednost ovog projekta je što će se jednostavnim nadzorom i kontrolom novih LED svjetiljaka moći voditi evidencija rada svake svjetiljke zasebno te će se moći kvalitetno pratiti i analizirati funkcioniranje cijelog sustava.  Važno je istaknuti da će se osim klasične zamjene dotrajalih svjetiljaka s novima na bazi LED tehnologije, uvesti i jednostavno nadziranje i upravljanje javnom rasvjetom na gradskom području. Modernizacija dijela javne rasvjete obavit će u Vukovarskoj ulici, dijelu Zrinsko-frankopanske ulice, Ulici Tome Masaryka, Ulici Ivana Mažuranića, Ulici Vladimira Nazora te na Trgu Eugena Kvaternika.

Sami radovi započinju 14. svibnja 2018. godine i biti će gotovi za dva tjedna.