U utorak je sjednicu održao Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec-prijatelj djece na kojoj je raspravljano o nekoliko aktualnih tema. Između ostalog, članovi Odbora na čelu s predsjednicom Gordanom Šoltić Siladi, odabrali su Naj-akciju Grada Čakovca za 2021. godinu. Na natječaj su stigle tri prijave: akcija „Mirisne vješalice“ III. OŠ Čakovec, zatim akcija „Zdravlje svima-velikima i malima“ Dječjeg vrtića Cvrčak te akcija „Pozoji nad gradom Čakovcem“ Međimurskog informatičkog kluba koja je i odabrana kao najbolja.

Riječ je o akciji čije se održavanje planira uz obilježavanje Dana Grada Čakovca, a na trodnevnim radionicama će se djeca upoznavati s poviješću Čakovca pri čemu će poseban naglasak biti na legendi o Pozoju. U sklopu radionica polaznici će samostalno izrađivati i oslikavati zmajeve te pritom, kroz usvajanje znanja i vještina rukovanja alatima i priborom, razvijati i jačati psihomotoričke vještine. Kao dio svečanosti obilježavanja Dana grada Čakovca organizirat će se puštanje zmajeva podno zidina Staroga grada te na taj način promovirati Čakovec kao grad poznatog zmaja Pozoja, u svrhu brendiranja destinacije i privlačenje turista.

Iako trenutna situacija s pandemijom virusa COVID-19  i dalje stvara neizvjesno planiranje u narednim mjesecima, Odbor je naveo nekoliko nadolazećih aktivnosti. Tako se razgovaralo o potrebi nastavka provedbe aktivnosti koje se tiču mentalnog zdravlja djece, posebice u aktualnim vremenima pandemije, kao i o provedbi akcije „I ja bih na more“. Zbog epidemioloških mjera u proteklih godinu dana nije bilo moguće organizirati humanitarne koncerte i predstave koji su prijašnjih godina prethodili samoj akciji, no prema riječima Gordane Šoltić Siladi, bude li to mjere dozvoljavale, akcija će biti provedena krajem lipnja ove godine. Razgovaralo se i o raznim oblicima pomoći koje središnji Koordinacijski odbor organizira za potresom pogođena područja Hrvatske, kao i o akciji „Za osmijeh djeteta“.

Nažalost, brojne aktivnosti kojima se bavi Koordinacijski odbor, još uvijek ovise o razvoju situacije vezane uz pandemiju te su ili stavljene na čekanje ili se provode u drugačijim uvjetima.