U srijedu navečer u Društvenom domu u Totovcu održan je Zbog mještana. Okupilo se tridesetak građana, a razgovaralo se o aktualnostima vezanim uz ovo naselje u sastavu Grada Čakovca, s naglaskom na prošlogodišnji požar na obližnjem odlagalištu otpada.

Zbor mještana sazvalo je Vijeće mjesnog odbora, a na njemu su sudjelovali i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Zoran Vidović, pročelnici gradskih Upravnih odjela te direktor GKP Čakom Ivica Perhoč.

Kako su u uvodnom dijelu rekli gradonačelnik Kovač, zamjenik Medved i direktor Perhoč, prilikom izbijanja požara, poduzete su sve potrebne mjere kako bi se on što prije ugasio, a negativni utjecaj na ljude i okoliš sveo na najmanju moguću mjeru. Pravodobnom reakcijom tamošnjih dobrovoljnih vatrogasaca te profesionalaca iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, požar je ugašen tijekom te noći. Odmah se krenulo i s ispitivanjem zraka, tla i vode, kako bi se utvrdila eventualna zagađenja te sam uzrok požara. Sva ispitivanja pokazala su da negativnog utjecaja nije bilo, a da je uzrok samozapaljenje plastike koja je tamo bila uskladištena. Članovi Mjesnog odbora imali su uvid u sve te podatke, a sva ispitivanja obavljena su u dogovoru s njima.

Kako su istaknuli, plastika je na tom mjestu bila uskladištena zbog nesređenog sustava zbrinjavanja takvog otpada u Hrvatskoj, odnosno zbog nepostojanja tvrtke koja bi se bavila otkupom.

Građane je zanimalo kakva je budućnost ovog odlagališta, s obzirom da GKP Čakom, prema njihovim informacijama, namjerava otkupiti dio okolnog zemljišta, kako bi uredio dodatno polje za odlaganje otpada. Gradonačelnik Kovač rekao je da zbog nesređenog sustava trajnog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, odnosno sve očitijeg neuspjeha važećeg sustava regionalnih odlagališta, Čakovec mora imati B varijantu. Kako na odlagalištu još ima mjesta za otpad koji se prikupi u godinu, najviše godinu i pol dana, trebamo osigurati mjesto gdje ćemo odlagati otpad i nakon tog roka. Ako se i ne napusti sustav regionalnih odlagališta, odlagalište u Piškornici do onda najvjerojatnije neće početi s radom.

Osim pripreme novog polja, Grad je u ozbiljnim razgovorima s gradovima Varaždinom i Koprivnicom te švicarskim partnerima, kako bi se na varaždinskom području izgradila spalionica, koja bi zbrinjavala otpad i s našeg područja. Samo svi zajedno imamo dovoljno otpada koji bi omogućio da takav objekt bude financijski održiv, dakle u ovaj projekt možemo ići samo dogovorno. Bez obzira na to kakav će sustav trajnog zbrinjavanja otpada za nekoliko godina biti na snazi u Hrvatskoj, Grad i Čakom moraju imati rješenje već dogodine kad se popune postojeći kapaciteti  odlagališta.

Direktor ČAKOM-a  rekao je da tvrtka još nije kupovala zemljište, već da je tek razgovarala s vlasnicima. Na žalost, jedino moguće širenje odlagališta je ono prema samom Totovcu, jer se s dvije strane nalaze već izgrađena postrojenja, a s treće dalekovod. Također, u planu je i izgradnja kompostane, također u sklopu odlagališta. Ukoliko se izgradi novo polje, na njega će se moći odlagati isključivo otpad s područja s kojih ga i sad ČAKOM odvozi, odnosno neće se povećavati godišnji kapacitet odlagališta.

Govorilo se i o komunalnoj problematici u Totovcu. Prema Kovačevim riječima, sve što je bilo dogovoreno, uglavnom je i odrađeno. Sve realne želje i potrebe ovog naselja uzimaju se u obzir te rješavaju u najbržem mogućem roku.