Izaberite stranicu

Započeo „Laboratorij arhitekture“, putem kojeg će se srednjoškolce pokušati zainteresirati za arhitekturu

13. veljače 2018. | Projekti

U ponedjeljak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana početna konferencija projekta „Laboratorij arhitekture“. Na natječaj pri Ministarstvu kulture u sklopu programa Umjetnost i kultura za mlade prijavili su ga Grad Čakovec i Udruženje arhitekata Međimurja, a vrijedan je 462.760,00 kuna. Projekt će trajati 14 mjeseci, a preko njega će 60 srednjoškolaca sudjelovati u afirmiranju i osmišljavanju novih  javnih  prostora u Čakovcu.

U projekt su uključene Gimnazija „Josipa Slavenskog“ Čakovec i Graditeljska škola Čakovec, a 60 učenika iz ovih srednjoškolskih ustanova, pod vodstvom tima arhitekata, krajobraznih arhitekata, sociologa i dizajnera, učit će o važnosti urbanog planiranja i arhitekture. Projektom će se poticati razvijanje kreativnog mišljenja, znanja i vještina iz područja arhitekture, ali i afirmirati mlade da odabiru graditeljska zanimanja i vještine za svoj životni poziv. Bez stručnjaka iz ovih područja nema kvalitetnog razvoja javnih prostora, koji su jedan od temelja kvalitetnog života i razvoja u urbanim zajednicama.

„Arhitektura i urbano planiranje izuzetno su važni, tiču se okoline u kojoj živimo te nam je svima izuzetno stalo da o tome danas i u budućnosti brinu školovani i sposobni ljudi. Ovaj projekt spaja Udrugu arhitekata Međimurja i srednje škole te usmjeren na obrazovanje što je njegova posebna vrijednost.“, rekao je, pozdravljajući nazočne, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Naime, Grad znatna sredstva ulaže u obrazovni nadstandard, te podržava svaki projekt koji našim učenicima donosi nova znanja i vještine. Istaknuo je i da je Udruga arhitekata Međimurja dobro detektirala manjkavosti u naše obrazovnom sustavu,  koja se tiču promocije graditeljskih i arhitektonskih zvanja. „Vjerujem da će ovaj projekt potaknuti neke od srednjoškolaca da primjerice arhitekturu odaberu za svoj životni poziv te da jednog dana budu stručnjaci koji će se baviti promišljanjem i planiranje izgleda našeg grada.“, završio je čakovečki gradonačelnik.

Projekt je pobliže predstavila voditeljica Blanka Levačić. Kako je rekla,  Laboratorij arhitekture ima tri sastavnice, edukacije, radionice i Festival arhitekture za mlade. U edukacijama koje će se provoditi do travnja, sudjelovat će 30 učenika, koji će kroz tematska predavanja učiti o arhitekturi javnih prostora te o prostornom razvoju Čakovca. Slijed niz od sedam radionica, na kojima će učenici zajedno s voditeljima analizirati, projektirati i stvarati konkretne prostorne intervencije u Čakovcu. Vrhunac projekta bit će Festival arhitekture za mlade (FAM), dvodnevni događaj na kojem će se prezentirati rezultati Laboratorija arhitekture. Predavanja, rasprave, izložbe, popratni multimedijski programi otvoreni su za sve posjetitelje, a dodatna grupa od 30 učenika sudjelovat će u kratkoj radionici Mali laboratorij arhitekture. Na FAM-u će se okupiti veći broj mladih iz svih škola, lokalnih udruga, te arhitekti lokalnih hrvatskih udruženja koji će široj javnosti približiti teme arhitekture i urbanizma. Festival će se održati u listopadu ove godine.

Ravnatelji srednjih škola koje sudjeluju u projektu, Tea Dragić Runjak i Zvonko Ladić, posebnu su istakli važnost ovog područja za budući razvoj cijelog društva. Po urbanoj razvijenosti i planiranju vidi se kvaliteta življenja u nekoj sredini, te je odlično što je ovaj projekt usmjeren upravo na one koji će se time baviti u budućnosti. Afirmiranje tih zvanja i zanimanja kod mladih, direktno je ulaganje u budući izgled grada i kvalitetu života u njemu, a učenicima se omogućuje stjecanje znanja koja nisu u školskom programu. Stoga su se rado uključili u ovaj projekt.

Projekt se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a više informacija o projektu može se pronaći na mrežnim stranicama www.labarh.org.

X
Skip to content