Izaberite stranicu

Završio projekt „Omogućimo užinu potrebitoj djeci“, sve spremno za javljanje na novi natječaj

23. kolovoza 2017. | Projekti

Tijekom protekle školske godine, u I., III. osnovnoj školi, Osnovnoj školi Ivanovec i Osnovnoj školi Kuršanec provođen je projekt pod nazivom „Omogućimo užinu potrebitoj djeci“, u sklopu kojeg je osiguran besplatni obrok za 337 učenica i učenika. U srijedu je održana završna konferencija projekta, koji je uz škole provodila i gradska razvojna agencija ČAKRA.

Ukupna vrijednost projekta bila je 401.440,81 kuna, a u cijelosti je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Kako je prilikom sumiranja aktivnosti rekla voditeljica projekta, direktorica ČAKRE Damira Vresk, ukupno je tijekom školske godine kupljeno preko 20 tona hrane, koja je pripremana za učenike škola koje su sudjelovale u projektu. Djeca kojoj su osigurani besplatni obroci, odabrana su preko nekoliko kriterija. Prvo, da su im roditelji ili skrbnici primatelji zajamčene minimalne naknade, drugo da su roditelji nezaposleni ili imaju nedostatna primanja, treće da dolaze iz obitelji s troje ili više djece te četvrto, da su djeca samohranog roditelja.

Kroz projekt, odnosno pružanjem pomoći u vidu podjele hrane u školama, osigurana je jednaka dostupnost hrane svoj djeci; smanjeno je siromaštvo i socijalna isključenost, podignuta je kvaliteta života ciljane skupine, a projekt je pridonio jednakim mogućnostima – jednaka dostupnost školskim obrocima za svu djecu kao način osiguranja jednakih šansi za svu djecu.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je ovo samo jedan od projekta koji se provodu u čakovečkim školama, a koji za cilj ima stvaranje jednakih uvjeta za svu djecu kako bi normalno mogla pratiti nastavu. Također, njihovim se roditeljima olakšava financiranje njihovog školovanja, jer mnogi nisu mogli djeci plaćati školsku užinu. Kovač je istaknuo i da Grad već tri godine svim učenicima s područja Grada osigurava obvezene udžbenike. Tako će biti i ove godine, s tim da će sve čakovečke osnovnoškolce prvog dana školske godine na klupama čekati i po četiri bilježnice.

Inače, projekt prehrane za potrebite učenike nastavit će se i ove školske godine. Resorno ministarstvo natječaj planira raspisati u rujnu, a gradske škole i ČAKRA spremni su za prijavu.

X
Skip to content