Izaberite stranicu

Čakovec i Bečki Novigrad ne povezuje samo povijest, već i želja za budućim razvojem

1. prosinca 2023. | Gradske vijesti

Gradove Čakovec i Bečki Novigrad povezuje povijest, ali i geografska blizina, te želja za unaprjeđenjem i daljnjim razvojem. To su vrlo dobri temelji za formaliziranje Sporazuma o suradnji između dva grada, koji bi se trebao potpisati iduće godine.

Sažetak je to zaključaka službenog posjeta Bečkom Novigradu u kojem su bili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, izgradnju grada i upravljanje nekretninama Damir Šoltić te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti David Vugrinec. Čakovečko izaslanstvo primili su zamjenik gradonačelnika Rainer Spenger, vijećnik i predsjednik Kluba Christian Hofmann, službenica zadužena za međunarodnu suradnju Grada Sarah Voit te Christian Nageler, direktor poduzeća „MABA“. Sastanku je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji nj.e. Daniel Glunčić.

U ovom austrijskom gradu 1671. godine pogubljeni su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, a tamo su do 1919. godine bili i njihovi posmrtni ostaci. Zrinska garda Čakovec, zajedno s Međimurskom županijom svake godine povodom 30. travnja organizira odlazak u taj grad te polaganje vijenaca ispred spomenika Zrinskom i Frankopanu, koji je prije dvije godine postavljen u središtu mjesta. Zajednička povijest, sličnosti u javnim politikama, orijentiranost prema zelenom gospodarstvu te viđenju uloge manjih gradova u razvoju Europske unije, odlični su temelji za čvršće povezivanje.

Kako je naglasila čakovečka gradonačelnica, od povijesnog događaja koji povezuje naša dva grada proteklo je više stoljeća, a ovi hrvatski nacionalni junaci i činjenica da su život skončali upravo u Bečkom Novigradu, otvara mogućnost da zajedno istražimo zajedničku povijest, ali i na njoj osmislimo turističku ponudu. Nadalje, čakovečko gospodarstvo okrenuto je prema zapadnim tržištima, posebno Austriji, ta je zemlja drugi dom mnogim našim sugrađanima koji u njoj rade, a austrijski kapital je među vodećima što se tiče stranih ulaganja. Slična veličina i broj stanovnika omogućuju da suradnjom oba grada prosperiraju. Velike mogućnosti postoje i kod suradnje u obrazovanju i sportu.

S time se složio i zamjenik gradonačelnika Spenger, koji je rekao da i njihova strana nastoji sklapati sporazume koji neće biti samo protokolarne naravi, već rezultirati konkretnom suradnjom na kulturnom, sportskom, obrazovnom i gospodarskom planu. Suradnju s Čakovcem vide kao priliku da se povežu sa sredinom koja im je blizu, ne samo geografski već i po mentalitetu. Gospodarska suradnja ujedno već i postoji, rekao je zamjenik gradonačelnika. Naime, tamošnja građevinska tvrtka MABA, godinama odlično surađuje s čakovečkom tvrtkom „Ladić VIT“, s kojom uskoro otvara veleprodajni centar u Čakovcu. Kako nam je rekao direktor Nageler, iskustva koja imaju s hrvatskim partnerima, ali i s poslovanjem na našem području su odlična.

Korake prema povezivanju Čakovca i Bečkog Novigrada pozdravio je i hrvatski veleposlanik u Austriji, nj.e. Glunčić, naglasivši da živimo u izazovnim vremenima te da povezivanje povijesno i kulturološki bliskih sredina, vodi jačoj i prosperitetnoj Europi. Obje strane jedna od drugih mnogo mogu naučiti te ono pozitivno primijeniti na svojem terenu.

Čakovečko je izaslanstvo razgledalo povijesne znamenitosti austrijskog grada te obišlo spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu. On je prije dvije godine postavljen u parku u središtu Bečkog Novigrada 50-ak metara od zida na kojem je stajala Spomen-ploča. Taj dio je srušen prije dvije godine, a ploča će ponovno biti postavljena nakon rekonstrukcije. Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu, nakon što se završe sve predviđene administrativne procedure, planira se za proljeće iduće godine.

X
Skip to content