Izaberite stranicu

Grad Čakovec izlazi u susret građanima slabijeg imovinskog stanja

2. listopada 2018. | Financiranje, Gradske vijesti

Prije otprilike mjesec dana inicijativa Ovršni ustanak, međimurskim je jedinicama lokalne samouprave uputila dopis s prijedlozima pomoću kojih bi se olakšala situacija građanima koji su zbog objektivnih razloga ovršeni ili im prijeti ovrha računa ili imovine. Grad Čakovec prvi se u Međimurskoj županiji očitovao na ove prijedloge.

Tim je povodom u utorak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj su pored gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, govorili i predstavnici Inicijative Ovršni ustanak, Radovan Preložnjak i Gorkić Taradi.

Gradonačelnik Kovač rekao je da Čakovec većinu od predloženih mjera već provodi. Primjerice, dužnike već godinama prije nego što se poduzmu bilo kakve radnje, gradske službe zovu na dogovor oko plaćanja te im predlažu otplatu duga na rate. Također, novac mogu uplatiti kod nas ili na blagajni u ČAKOM-u bez dodatnih troškova. „Kao jedan od predstavnika vlasnika Međimurje plina i Međimurskih voda, predložit ću da se i u ovim javnim poduzećima pokuša naći model koji dužnicima ne bi stvarao dodatne troškove, a s druge strane njima omogućio naplatu potraživanja.“, naglasio je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na prijedloge Ovršnog ustanka koji su u načelu dobri, no zbog zakonskih propisa krivo adresirani. Primjerice, slivna vodna naknada, iako se plaća zajedno s komunalnom naknadom, na uplatnicama je zbog zakonskih odredbi, a prihod je Hrvatskih voda. Da bi se to promijenilo treba izmijeniti zakon.

Podržavam sve inicijative, rekao je Kovač, koje za cilj imaju pomoći građanima slabijeg imovinskog stanja te onima koji su zbog životnih okolnosti na koje nisu mogli utjecati, ostali bez primanja ili imovine. Takvim ljudima sustav treba pomoći da ponovno stanu na noge, a ne ih zakonskim rješenjima tjerati u još veće dugove.

Predsjednik inicijative Ovršni ustanak za Međimursku županiju Radovan Preložnjak, istaknuo je da su s Gradom Čakovcem od samih početaka uspostavili korektan i partnerski odnos. U Međimurju je prema podacima FINE-e 8.285 blokiranih građana koji zajedno s pravnim osobama duguju oko milijardu i petsto milijuna kuna. U Čakovcu je blokirano 2.769 građana, a mnogi od njih jednom kad dođu u dužničko ropstvo, iz njega teško izlaze. Nastali dug mora se vratiti to „Ovršnom ustanku“ nije upitno, no ovršni bi zakon trebalo izmijeniti na način da se iz procesa naplate isključe posrednici poput FIN-e, odvjetnika i agencija za naplatu dugova, koje nabijanjem troškova, zarađuju.

Preložnjak je naglasio da Grad Čakovec radi posao države, izlazi u susret ovršenima koji su u takvu situaciju dospjeli zbog primjerice otkaza, bolesti i slično, što nije u redu, jer bi propisi trebali voditi računa upravo o takvim građanima. Jednokratni oprosti dugova nisu rješenje, jer kome se i po kojim kriterijima otpuštaju, upitao se Preložnjak.

Član inicijative Gorkić Taradi pozvao je sve građane da se ne oglušuju na opomene koje dolaze zbog neplaćenih računa. Iako je rok za podmirenje duga obično osam dana, odlaskom ili kontaktiranjem institucije kojoj su dužni, može se dogovoriti otplata na rade, kao što je to slučaj u Čakovcu.

Grad Čakovec inače znatni dio svog proračuna izdvaja za socijalne programe. Plaćaju se troškovi stanovanja osobama slabijeg imovinskog stanja, isplaćuju se jednokratne novčane pomoći, umirovljenicima unazad dvije godine dobivaju uskršnji dodatak, pomaže se kod školovanja osobama slabijeg imovinskog stanja, plaća se prehrana siromašnijim učenicima…

X
Skip to content