Izaberite stranicu

I u Čakovcu obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece

17. studenoga 2023. | Grad Prijatelj djece, Gradske vijesti

Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, uz Županijsku bolnicu Čakovec, i ove su godine organizirali obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece – 17. studenoga.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine na inicijativu Europske zaklade za brigu o novorođenčadi. U Čakovcu su ove godine pritom pripremljeni prigodni sadržaji, u kojima su sudjelovali zdravstveni djelatnici, roditelji palčića te njihovi prijatelji i podupiratelji, a svoju podršku pritom su im dali i ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović, čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

Tako je u podne ispred Županijske bolnice Čakovec u zrak pušteno 100 ljubičastih balona kao znak podrške palčićima, dok je u večernjim satima Grad Čakovec osvijetlio secesijsku zgradu Doma sindikata ljubičastom bojom.

Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je upravo obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, koje ima za cilj podizanje svijesti o problemu prijevremenog rađanja. 

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.
Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Osim toga, udruga u suradnji sa
stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoje da javnost u što većoj mjeri informira o ovoj temi.

Fotografije: Pixsell/Grad Čakovec

 

X
Skip to content