Izaberite stranicu

„I u mom gradu Vukovar svijetli“! Čakovec se i ove godine dostojanstveno prisjetio žrtava Vukovara i Škrabrnje te obljetnice pogibije Nikole VII. Zrinskog

17. studenoga 2023. | Gradske vijesti

U petak, 17. studenoga u poslijepodnevnim satima, u Čakovcu je svečano i dostojanstveno obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, te 359. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog.

U organizaciji Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom, Grada Čakovca predvođenog gradonačelnicom Ljerkom Cividini, Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem i Zrinske garde Čakovec predvođene predsjednikom Đurom Belom, večer uoči 32. obljetnice pada Vukovara, grada simbola hrvatske slobode, ali i snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu, okupio se velik broj građana, branitelja, predstavnika njihovih obitelji, članova udruga, učenika i drugih.

Čakovec i Međimurje tako su se već tradicionalno prisjetili velikog datuma hrvatske povijesti i žrtve koju su naši branitelji dali u obrani domovine, s glavnom porukom – da se ne zaboravi, a ususret 18. studenoga koji je Hrvatski sabor 2019. proglasio državnim praznikom – Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Tim su povodom u okviru pripremljenog programa „I u mom gradu Vukovar svijetli“ položeni vijenci i zapaljene svijeće u trajno sjećanje, diljem Čakovca.

Svečanostima su prisustvovali još i saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, Dragutin Glavina, predsjednik Skupštine Međimurske županije s potpredsjednicima Ivicom Baksom i Mariom Medvedom, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Čakovec Vlado Hranjec, predstavnici HVIDRA-e, mnogih međimurskih i prijateljskih braniteljskih udruga, kao i predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja”, Matice hrvatske – Ogranak Čakovec te pripadnici Hrvatske vojske, uz prisustvo udruga i građana.

Svečanost je krenula na čakovečkom jugu, nastavila se kolonom sjećanja te paljenjem lampiona u Vukovarskoj ulici

U okviru svečanosti koja je započela na čakovečkom Jugu, položeni su vijenci na spomen ploču kod igrališta NK „Sloga“ Čakovec uz molitvu fra Josipa Šoštarića, koji je predvodio i Svetu misu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara i Škabrnje u Crkvi sv. Antuna Padovanskog Čakovec. Nakon mise krenula je Kolona sjećanja od čakovečkog Juga do Vukovarske ulice, a u koloni su se okupili Počasni zdrug UDVDR, Zrinska garda Čakovec, predstavnici Policijske uprave međimurske, stradalničkih i braniteljskih Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije, predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, učenici osnovnih i srednjih škola s područja grada te građanke i građani. U Vukovarskoj ulici u Čakovcu svi zajedno zapalili su lampione i njima ispisali riječi „Vukovar“, a odali su počast i kod Spomen – obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih, polaganjem vijenaca. Bila je to jedna od mnogobrojnih prilika tijekom godine kada se prisjećamo hrvatskih heroja koji su dali živote za domovinu, među kojima je bilo i 78 Međimuraca, čije se fotografije nalaze na čakovečkom Spomen – obilježju. Svojih suboraca pritom se prisjetio i jedan od sudionika obrane Vukovara, Željko Sršan, predsjednik Udruge logoraša i branitelja grada Vukovara Međimurske županije. Nakon njegovog obraćanja, molitvu u sjećanje na naše heroje predvodio je fra Filip Đurđević, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu.

Na čakovečkom Trgu Republike obilježena 359. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog

Na isti datum kada obilježavamo vukovarsku tragediju, samo 327 godina ranije, u tadašnjem lovištu kod Gornjeg Kuršanca, navodno od udarca ranjenog vepra, umro je Nikola VII. Zrinski, kojeg neki povjesničari nazivaju i Nikola Zrinski Čakovečki. Pritom je i njemu odana počast polaganjem vijenaca Grada Čakovca, Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske – Ogranak Čakovec i Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja”, podno spomenika na čakovečkom glavnom trgu.

Program se nastavlja u ponedjeljak, 20. studenoga u Gornjem Kuršancu, na platou ispred replike obeliska koji komemorira tragičnu pogibiju slavnog hrvatskog plemića.

X
Skip to content