Izaberite stranicu

Kreće uređenje sjevernog dijela čakovečke Gospodarske zone Istok

13. veljače 2020. | Gospodarstvo, Gradske vijesti

U srijedu je, u vijećnici Grada Čakovca, održana početna konferencija projekta „Izgradnja osnovne zajedničke infrastrukture u Poslovnom parku Međimurje, na dijelu Gospodarske zone Istok – sjeverni dio u Čakovcu“. Uz domaćina, gradonačelnika Stjepana Kovača sa zamjenicima i suradnicima, konferenciji je nazočio i ministar gospodarstva Darko Horvat. Upravo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ovom projektu namijenilo 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što iznosi 80 posto ukupne vrijednosti projekta, a Ugovor je sklopljen u lipnju prošle godine. Projekt je ukupno vrijedan 12.407.676,56, a sufinanciran je na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova  u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Izgradnjom infrastrukture, 18 građevnih parcela bit će spremno za ulagače, a gradonačelnik Stjepan Kovač naglasio je kako interesa ima, a priželjkuje one koji će omogućiti kvalitetna radna mjesta s dostojnim plaćama za zaposlene.  Jednako tako, Kovač je podsjetio kako je za opremanje Gospodarske zone Istok, Grad Čakovec dobio maksimalnu moguću potporu Ministarstva, a bude li sve teko prema planu, komunalna infrastruktura bit će spremna krajem ove godine.
„Grad Čakovec trenutno je veliko gradilište, gradi se mnoštvo novih stanova, ali i novi trgovački i proizvodni prostori. U planu su daljnja ulaganja u javnu infrastrukturu, a novouređena zona sigurno će privući nove gospodarstvenike što će  rezultirati daljnjem povećanjem broja radnih mjesta“, naglasio je čakovečki gradonačelnik.

Ministar Horvat iznio je podatak kako Ministarstvo trenutno kreće u opremanje 59 poduzetničkih zona diljem Hrvatske, od čega se četiri nalaze u Međimurskoj županiji.  Osvrnuo se i na moguće ulagače i njihovu ekološku prihvatljivost: „Uz odgovornost države, u osiguranju financijskih izvora, velika odgovornost je i na lokalnoj samoupravi koja ima glavnu ingerenciju u privlačenju i dopuštanju dolaska poduzetnika na svoje prostore.“

Grad Čakovec u postojećim poduzetničkim zonama trenutno ne raspolaže slobodnim parcelama opremljenim zajedničkom infrastrukturom koja bi osigurala neophodne uvjete za poslovanje malim i srednjim poduzetnicima, koji su ciljana skupina projekta. U okruženju Poslovnog parka Međimurje – Gospodarske zone Istok – sjeverni dio u Čakovcu, slobodnog zemljišta je još 24 %. Svrha ovog projekta je izgradnja nove zajedničke infrastrukture: sanitarne odvodnje, vodovodne mreže, oborinske odvodnje, telekomunikacijske infrastrukture, javne rasvjete i cesta, kako bi se privukli novi ulagači i stvorile mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta. Riječ je o zemljištu koje je bilo vojni poligon, a prije desetak godina dodijeljeno je Međimurskoj županiji.

Projekt je u potpunosti sukladan s EU strategijom 2020. koja za cilj ima unapređenje poslovnog okruženja, prvenstveno za male i srednje poduzetnike. Površina predmetne Zone je 236.340 m2, a površina koridora ukupne zajedničke infrastrukture koji će nastati kao izravan rezultat projekta iznosi 22.617,50 m2. S obzirom na veličinu Zone i prometni položaj, te blizinu poduzetničkih potpornih i obrazovnih institucija, izgradnja neophodne infrastrukture predstavlja logičan nastavak aktivnosti Grada Čakovca na stvaranju preduvjeta za unapređenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika, čime će se dodatno povećati atraktivnost lokacije Zone.

Početnoj konferenciji nazočile su i projekt managerice iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije Dijana Žutić i Andrea Mandić Pervan.  Bili su i predstavnici grupe izvođača radova koja je posao dobila putem javne nabave, Zlatko Đurkin iz  tvrtke Đurkin d.o.o. Čakovec,  i Ivan Kolarić iz Tegra d.o.o Čakovec. Na početku konferencije tehničke aspekte ove investicije predstavio je nadzorni inženjer Velimir Pavlic iz tvrtke „Ingolab“ d.o.o. Čakovec.

Ovaj projekt ima za cilj i podizanje udjela žena u poduzetništvu na području Grada Čakovca, a kakvo je trenutno stanje, prezentirala je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca Franciska Ćetković.

X
Skip to content