Izaberite stranicu

Obilježena 17. godišnjica pogibije Željka Murka

12. veljače 2020. | Gradske vijesti

Prije 17 godina, 12. veljače također je bila srijeda, uobičajena za većinu stanovnika Međimurja, no kobna za policajca Policijske uprave Međimurske Željka Murka. Naime, toga dana je Željka, koji je bio na dužnosti, automatskom puškom ubio pljačkaš banke Marcel Budimir. Ubrzo ubojica je uhvaćen te je dobio dugotrajnu kaznu, no iza Željka Murka ostala je neutješna supruga, trojica sinova, roditelji, prijatelji te brojni kolege policajci koji ga se još uvijek sjećaju s poštovanjem te njemu u čast svake godine organiziraju memorijalni skup, ali i sportska događanja.

Ovogodišnji program obilježavanja sjećanja na Željka Murka započeo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije, nedaleko mosta preko rijeke Drave u Gornjem Kuršancu. Predstavnici PU Međimurske na čelu s načelnikom Ivanom Sokačem, Grada Čakovca predvođeni gradonačelnikom Stjepanom Kovačem te njegovim zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, Međimurskom županijom na čelu s zamjenikom župana Josipom Grivcem, Mjesnog odbora Mihovljan, UDVDR RH-e Ogranak Mihovljan i DVD-a Mihovljan, položili su vijenac i zapalili svijeće i na grobu Željka Murka, na gradskom groblju u Mihovljanu, kao i podno spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu. Na tom je mjestu, već tradicionalno, održan i memorijalni skup, kojem su, kao i polaganju vijenaca na groblju, nazočili i članovi Murkove obitelji, supruga Kristijana, sinovi Renato, Filip i Fran te majka Ana.

Gradonačelnik Stjepan Kovač obratio se okupljenima, uputivši najprije riječi sućuti i potpore članovima obitelji Murk, dok je djelatnicima Policije poručio: „Željkova pogibija pokazala je tada da je policijski posao težak i pogibeljan. Skloni smo to zaboraviti, te vaš svakodnevni rad banalizirati. I onda kad se dogode takvi drastični i tragični događaji, poput ubojstva na dužnosti, svi se pitamo kako je do toga uopće došlo. A zaboravljamo da ste svi vi tu 365 dana u godini, da stalno brinete o našoj sigurnosti, čuvate imovinu i provodite zakone naše zemlje. Biti policajac nije lako, no svi vi svoj posao smatrate životnim pozivom. Zahvaljujući tome, živimo u jednoj od najsigurnijih zemlji u Europi te vam na tome iskreno hvala!“

Osim gradonačelnika Kovača, na skupu su govorili i zamjenik župana Josip Grivec, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač te pomoćnik glavnog ravnatelja Policije – načelnik Uprave Ivan Merćep. Program obilježavanja završava u petak, 14. veljače, Memorijalnim malonogometnim turnirom „Željko Murk“ u sportskoj dvorani II. Osnovne škole Čakovec koji će započeti u 13 sati.

X
Skip to content