Izaberite stranicu

Potpisan novi Kolektivni ugovor za zaposlenike čakovečkih dječjih vrtića „Cipelica“ i „Cvrčak“

4. veljače 2022. | Gradske vijesti

U petak je u dvorani Doma sindikata u Čakovcu potpisan novi Kolektivni ugovor s predškolskim ustanovama kojima je Grad Čakovec osnivač, Dječjim vrtićem „Cipelica“ i Dječjim vrtićem „Cvrčak“. Njime su povećana primanja zaposlenih u ovim ustanovama, a sam ugovor usklađen s promjenama Zakona o radu. Ugovor je u ime osnivača potpisala gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, sa sindikalnim predstavnicama Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske u ustanovama Ivonom Udovičić Goričanec i Ivanom Kežman te tajnikom Samostalnog sindikata Hrvatske Darkom Idžakovićem.

Terminologija te prava i obveze zaposlenika izmijenjene su te su sada istovjetna onima u Zakonu o radu koji je od potpisivanja starog ugovora imao dvije izmjene. Osim povećanja koeficijenata najprije za one s najnižim primanjima, a potom i sve ostale, Kolektivnim ugovorom reguliran je njihov rast za naredne četiri godine.

Izmjenu ugovora čakovečki roditelji i djeca neće osjetiti

„Zahvaljujući potpisanom ugovoru koji će se naredne četiri godine primjenjivati u čakovečkim javnim dječjim vrtićima, zaposlenici na kojima počiva predškolski odgoj sada znaju kada će im i koliko rasti primanja te mogu sigurnije planirati svoju budućnost. Kolektivni ugovor u novom obliku detaljno precizira tko i kada ima pravo na određene dodatke na plaću, a Gradu kao osnivaču olakšava planiranje financiranja predškolskog sustava“, rekla je prilikom potpisivanja gradonačelnica Cividini te dodala da pregovori nisu bili jednostavni, s jedne strane bili su tu zahtjevi za povećanjem plaća koje duže vrijeme nisu rasle, a s druge mogućnosti Gradskog proračuna. Rezultat je kompromis, koji je trenutno održiv. „Važno je reći i da povećanje troškova neće ići na teret roditelja, već će cijena koja će na kraju mjeseca biti iskazana na uplatnicama ostati ista. Potrebna sredstva namaknut će se ponajprije iz racionalizacije poslovanja naših vrtića koja nam slijedi u narednom razdoblju, te Gradskog proračuna“, istaknula je čakovečka gradonačelnica.

Sindikati: „Ova gradska vlast razumije i podržava predškolski odgoj!“

 Predstavnice sindikata istaknule su kako zaposleni još nisu svjesni ovog trenutka te dodale da ako je ovaj ugovor poruka Grada, tada je on dobra poruka. „Poruka je da ova vlast razumije i podržava predškolski odgoj u svom gradu, razumije da imamo sve manje radnika, djelatnici nam odlaze kako izvan Međimurja i hrvatskih granica, tako i u susjedne gradove i općine te ih je važno zadržati“, objasnila je Đurđica Kahlina, glavna tajnica Sindikata obrazovanja, medija i kulture te zahvalila svima u pregovaračkom timu koji razumiju rad zaposlenih u dječjim vrtićima te potrebe djece.

Darko Idžaković, u ime članova Samostalnog sindikata Hrvatske pak je rekao da mu je izuzetno drago što se potpisom ovog ugovora nastavila tradicija kolektivnog pregovaranja da bi kolegice i kolege u dječjim vrtićima imali kvalitetne uvjete rada. „Mislim da smo u dogovoru s Gradom Čakovcem uspjeli dogovoriti neke pomake, bitne za naše članice i članove. Dakako sindikati su tražili više, no kako svaki Kolektivni ugovor završava s dogovorom i suglasjem, nadamo se kako će u nekim naknadnim pregovorima u godinama koje slijede biti prostora i za još kvalitetnije uvjete rada djelatnica i djelatnika u dječjim vrtićima“, zaključio je Idžaković.

Kako je napomenuto prilikom potpisivanja, ovo je jedinstveni Kolektivni ugovor u Hrvatskoj, u ingerenciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture, kako je ugovor potpisan na rok od četiri godine. Upravo se iz tog razloga razlikuje od ranije potpisanog Kolektivnog ugovora. Spomenimo kako se predškolski sustav na gradskom području, neovisno radi li se o javnom ili privatnom, sufinancira iz Gradskog proračuna. Roditelji za smještaj djeteta u jaslicama plaćaju 750,00 kuna, a u vrtiću 560,00 kuna. Razlika do ekonomske cijene koja za smještaj u vrtićima iznosi 1.120,00, a u jaslicama 1.500,00 kuna plaća se iz Gradskog proračuna. Za predškolski odgoj u cjelini, iz Gradskog se proračuna godišnje izdvaja oko 30 milijuna kuna.

X
Skip to content