Izaberite stranicu

Projekt Grada Čakovca kojim će sanirati divlja odlagališta, dobio 200 tisuća eura podrške Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

22. studenoga 2023. | Gradske vijesti

Po Javnom pozivu za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš (tzv. divlja odlagališta), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odobrio je Gradu Čakovcu sufinanciranje u iznosu od 200.000,00 eura s PDV-om. To čini čak 98,69 % procijenjenih i Fondu opravdanih troškova projekta koji iznose 202.647,54 eura s PDV-om.

Naime Grad je pokrenuo projekt u želji da se smanji broj divljih odlagališta otpada, ali i zaštiti okoliš, potakne građane na reciklažu i brigu o okolini. Nadogradnja je to uspješnih proljetnih i jesenskih akcija “Zelena čistka” u koje se uključuje velik broj stanovnika koji sudjeluju u pozitivnim promjenama u pogledu zbrinjavanja, odnosno pravilnog gospodarenja otpadom na hrvatskom sjeveru. Osim toga, ujedno je i rezultat kontrole, na žalost, svima dobro poznatih ilegalnih odlagališta na administrativnom području grada, koja redovito obilaze komunalni redari.

Tako je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini ovih dana potpisala Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u sufinanciranju, tj. dodjeli financijske potpore za prostorno uređenje područja naseljenog Romima za 2023. godinu, u okviru provedbe Odluke Vlade RH o donošenju Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje od 2021. – 2024. godine koja je donesena 2020. godine i Odluke Vlade RH o financiranju troškova uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u romskim naseljima iz 2023. godine. Sve sukladno Zaključku Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Na temelju zahtjeva Grada Čakovca utvrđeno je da projekt i prijava u cijelosti ispunjavaju uvjete Javnog poziva te kriterije utvrđene općim aktima Fonda.

Spomenimo kako je ovo nastavak uspješne suradnje, kako je tijekom godine Grad Čakovec s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao i ugovor za sadnju novih tisuću stabala, uz kojih će se riješiti sanacija pojedinih biciklističkih staza te ozeleniti ulazi u grad.

 

 

X
Skip to content