Izaberite stranicu

U Čakovcu održana tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

22. studenoga 2023. | Gradske vijesti

Datum, 25. studeni odabran je za obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tragično ubojstvo sestara Mirabel u Dominikanskoj Republici.

U Međimurskoj županiji povodom tog Dana održan je sastanak s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić s kojom su na temu efikasne zaštite žena i njihovih prava razgovarali zamjenik župana Josip Grivec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić. Domaćini su pravobraniteljicu upoznali s oblicima suradnje koje Međimurska županija ostvaruje s nadležnim institucijama u cilju stvaranja što boljih uvjeta za rad stručnjaka u području socijalne zaštite. Nedavno su otvoreni novi prostori Obiteljskog centra Čakovec u čijem je uređenju sudjelovala i Međimurska županija koja je i osigurala zgradu te na taj način pomogla u realizaciji projekta.

Potom je u Riznici Međimurja održana tribina u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, čija je predsjednica Marija Prekupec pozdravila sudionike i posjetitelje tribine, istaknuvši važnost aktualiziranja pitanja zaštite žena od svih oblika nasilja.

Pravobraniteljica Ljubičić je izrazila iznimno zadovoljstvo interesom učenika srednjih škola, kojih je zaista bilo mnogo, te pohvalila njihovu zainteresiranost za temu i odaziv, s obzirom da su pred njima prvi izazovi građenja partnerskih odnosa. Po uvodnom izlaganju pravobraniteljice Ljubičić, koja je govorila i o rezultatima novih zakonskih okvira u smislu više razine zaštite žrtava nasilja, održana je i panel-rasprava u kojoj su socijalni radnici s našeg područja te predstavnici Policijske uprave međimurske razmijenili mišljenja o modelima buduće suradnje u cilju daljnjeg smanjivanja broja žena žrtava nasilja.

U raspravi, koju je moderirala Snježana Zorković, ravnateljica čakovečke ispostave Hrvatskog zavoda za socijalni rad Alenka Bilić iznijela je statističke podatke za Međimurje, pojasnivši koja se problematika kod nas učestalo javlja te koje oblike pomoći Zavod pruža, predstojnica Obiteljskog centra Čakovec Lidija Vinković osvrnula se na oblike pomoći žrtvama, ali i na edukativne modele kojima pokušavaju prevenirati najteže oblike nasilja.Na tribini je bilo riječi o postupcima smještanja žena u Sigurnu kuću o čemu je govorila Martina Šebrek, dok je Mladen Zadravec iz Policijske uprave međimurske govorio o postupanju u slučajevima nasilja. Kakvo je mentalno zdravlje zlostavljanih osoba i kako im se može pomoći, izložila je dr. Diana Uvodić Đurić, specijalistica  Djelatnosti mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo MŽ.

U Riznici Međimurja povodom ovoga skupa postavljena je tematska izložba radova u keramici učenika Graditeljske škole Čakovec, dok su solistice te Zbor Graditeljske škole opustili govornike i posjetitelje sjajnim glazbenim točkama.

Izvor: Međimurska županija

X
Skip to content