Izaberite stranicu

U Čakovcu postavljeno devetnaest Kamena spoticanja

3. rujna 2021. | Gradske vijesti

Stolpersteine, odnosno Kameni spoticanja je projekt njemačkog umjetnika Guntera Demniga. Podsjetnik je to na sudbine stradalih osoba, u nacionalsocijalističkim progonima, kako poginulih tako i preživjelih žrtava u njemačkim koncentracionim logorima, zatvorima, centrima za eutanaziju, klinikama za sterilizaciju, kao i drugih protivnika nacionalsocijalizma i pripadnika pokreta otpora. Najveći dio ovih spomenika posvećen je Židovima, no postavljaju se i Romima, pripadnicima Sinti naroda, homoseksualcima, Jehovinim svjedocima, crncima, protestantima i katolicima koji su odbili mobilizaciju u njemačku vojsku, komunistima i vojnim dezerterima. Do danas je u devetnaest država Europe, uključujući i Hrvatsku, ugrađeno oko 50.000 kamena spoticanja.

Projektu se pridružila i Židovska općina Čakovec koja je na području Međimurja organizirala postavljanje ukupno 28 kamena, 19 u Čakovcu te 9 u Prelogu. Kameni su zapravo mali betonski blokovi s učvršćenom mjedenom pločicom na kojoj su ugravirana imena, prezimena i datumi rođenja osoba te datumi i mjesta njihovih pogubljenja. Postavljaju se ispred posljednje adrese stanovanja svake od žrtava.

Nakon postavljanja 4 kamena na kući obitelji Kohnstein u čakovečkoj Ulici bana Josipa Jelačića, održana je komemoracija na mjestu srušene sinagoge u Čakovcu gdje su o samom projektu te sjećanju na židovsku zajednicu koja je bila vrlo važan segment u gospodarskom i društvenom životu grada, govorili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Židovske općine Čakovec, dr.Andrej Pal i veleposlanik države Izrael u RH, nj.e. Ilan Mor.

„Čakovec, Hrvatska i cijela Europa ubijanjem Židova u Holokaustu, bespovratno su izgubile velik dio svojeg identiteta. Zajednica koja je toliko mnogo dala europskoj kulturi, umjetnosti, znanosti i gospodarstvu, danas je tek blijeda slika onog što je bila prije manje od stotinu godina. Danas vidimo da je ubijanje Židova bilo i ubijanje Europe. Upravo ovi kameni spoticanja, koje danas postavljamo u Čakovcu i Prelogu, trebaju podsjećati na ljude koji su ovdje nekoć živjeli, ali i na to da je ljudska vrsta sposobna zbog bolesnih ideologija uništiti cijeli jedan narod. Ove kocke upozoravat će nas da, kad nastupi sumrak ljudskosti, stradaju naši susjedi, prijatelji i rođaci. Ali, imena koja su zapisana na njima, živjet će sve dok bude našeg grada.“, rekla je tom prigodom, između ostalog, čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Nakon komemoracije, kamenje je postavljeno i na domove obitelji Grnüwald, Schwarz, Zoor, Körner, Neumann, Fleissig, Kelemen i Scheier. Veleposlanik države Izrael u RH, nj.e. Ilan Mor, održao je zatim radni sastanak s gradonačelnicom Čakovca i međimurskim županom na kojem se razgovaralo o snažnijem povezivanju na području medicine, IT tehnologija i obrazovanja, a u Hotelu Castellum upriličen je kraći program u kojem su sudjelovali glazbenik, kantor Nikola David, zatim Mirjam Despinić – Biškup koja je održala predavanje na temu povijesti židovske zajednice u Međimurju dok je događanja zaključio dr.Andrej Pal.

Iako ne postoje točne brojke, pretpostavlja se da je u Međimurju u vrijeme 2. svj. rata živjelo oko 1.200 Židova, velika većina njih u Čakovcu, a gotovo svi su pred sam kraj rata, u proljeće 1944. godine odvedeni u koncentracijske logore diljem Europe. Vratilo ih se samo 98.

X
Skip to content