Izaberite stranicu

Udruga slijepih Međimurske županije predstavila dva uspješna europska projekta

2. ožujka 2023. | Gradske vijesti

Udruga slijepih Međimurske županije predstavila je na početnoj konferenciji projekt „Mi nismo sami“ vrijedan 65.618,15 eura koji se provedi zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područnim uredom Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Čakovec. Riječ je projektu koji je usmjeren na zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena iz Međimurske županije za pružanje podrške i pomoći starim i nemoćnim osobama te osobama s teškoćama. Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

„Kroz projekt smo zaposlili 10 žena koje će su u narednih 6 mjeseci brinuti za 60 korisnika. Gerontodomaćice su zaposlene s namjerom pomoći u kući, ali i poboljšanja kvalitete života krajnjim korisnicima pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju, brigu o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i prilikom posredovanja u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala) i dr. Uz to, ovaj projekt korisnicima je omogućio socijalizaciju kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima“, objasnila je Ana Cecelja, voditeljica programa i projekata Udruge slijepih Međimurske županije. „Na tržištu rada danas je velik problem nezaposlenost žena koje iz bilo kojeg razloga teže nalaze posao. Jedna od takvih ranjivih skupina su i žene žrtve nasilja ili osobe s invaliditetom. Projekt „Mi nismo sami“ koji je dio programa Zaželi pružio je teško zapošljivim ženama priliku da se zaposle i budu konkurentne na tržištu rada”, izjavila je Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije. Na konferenciji je svoja iskustva podijelila je i Anja Želežnjak, gerontodomaćica na projektu.

Pritom je ujedno u zgradi Scheier u Čakovcu održana završna konferencija projekta “Novi izazovi”. Videća pratnja jedna je od najvažnijih socijalnih usluga koje Udruga pruža svojim članovima. Od 1. srpnja 2021. godine do 1. ožujka 2023., Udruga je provela ovaj projekt kojim se pruža navedena usluga, a ukupna vrijednost projekta je 66.357,25 eura, od čega je projekt iz socijalnog fonda sufinanciran 85%, a iz Državnog proračuna RH 15%. Provodi se s ciljem povećanja socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života slijepih osoba, kroz aktivnosti i usluge videćeg pratitelja. Zahvaljujući projektu videća pratnja osigurala se za 32 korisnika, članova Udruge, te je zaključno sa siječnjem 2023. godine pruženo 1356 usluga.

Na završnoj konferenciji pristunima se obratila predsjednica Udruge i voditeljica projekta Marina Gašparić, uz korisnicu projekta Ivanku Toplek, a sve prisutne goste, članove udruge te korisnike projekta pozdravili su i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.

Nakon održanih konferencija, Udruga slijepih Međimurske županije u Gradskoj vijećnici održala je svoju skupštinu, a dobrodošlicu je svima pritom uputila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te zahvalila udruzi što svojim radom i djelovanjem pridonose kvalitetnijem uključivanju marginaliziranih skupina u društvo. “Zahvaljujući projektima koje godinama provode, slijepe i slabovidne osobe na području Čakovca i Međimurja dobile su brojne prilike za podizanje kvalitete života, ali i rješavanje egzistencijalnih problema. Udruga je prilično aktivna kod predlaganja aktivnosti vezanih uz smanjenje arhitektonskih barijera na području Čakovca te postavljanju oznaka čitljivih slijepim i slabovidnim osobama. Nije mali ni doprinos udruge senzibiliziranju javnosti za izazove koje u svakodnevnom životu imaju njihovi članovi, ali i svi koji imaju poteškoće s vidom. O uspješnosti vašeg rada svjedoči i to što uspijevate za većinu projekta osigurati sredstva iz europskih fondova ili državnog proračuna”, naglasila je gradonačelnica.

Projekt koji završava te projekt koji započinje samo su dva u dugom nizu onih koje je Udruga slijepih uspješno provela, zahvaljujući i partnerima koji ih podržavaju, poput Grada Čakovca i Međimurske županije.

 

 

X
Skip to content