Na 13. sjednici Gradskog vijeća održanoj u srpnju ove godine, gradski su vijećnici donijeli Odluku o poticanju visokoškolskog obrazovanja studenata s područja Grada Čakovca. Nova Odluka novčane potpore studentima podijelila je u tri kategorije, a oni  koji u roku završe studije za zanimanja koja su u Čakovcu i Međimurju deficitarna, dobivene stipendije ne moraju vraćati.

Pozivajući studente da se jave na Natječaj za dodjelu stipendija, gradonačelnik Grada Čakovec Stjepan Kovač, na konferenciji za novinare održanoj u utorak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, rekao je da od 2000te godine otkad Grad Čakovec potpomaže studente utrošeno preko 35 milijuna kuna, a da je ukupno dodijeljeno 1953 stipendija. Trenutno se na području Grada stipendira 239 studenata, a nakon završetka natječaja koji je u tijeku, taj broj bit će veći od 300.

„Za razliku od ranijih godina, studenti koji će stipendiju dobiti temeljem upisa na jedan od deficitarnih studija, ukoliko završe u roku, neće je morati vratiti. Također, studenti koji završe studij koji nije na popisu deficitarnih, a imat će prosjek veći od 4,5, stipendije također neće morati vratiti. Time Grad Čakovec dodatno potiče obrazovanje za zanimanja koja na našem području nedostaju te nagrađuje izvrsnost“, rekao je među ostalim gradonačelnik Kovač. Naglasio je i da je novom Odlukom uvedena i treća kategorija poticanja obrazovanja, a to su zajedničke stipendije s trgovačkim društvima i visokoškolskim ustanovama.

„Svaki student s područja Grada Čakovca koji sklopi Ugovor o stipendiranju sa poduzećem, isti iznos stipendije dobit će i od Grada, najviše do 900 kuna mjesečno. Posao nakon završetka studija, naravno, jamči mu poslodavac. Na taj način želim pomoći našim poduzećima u pronalasku stručne radne snage, ali ih potaknuti da u planiranju budućih zapošljavanja računaju na naše građane. Smatram da ćemo financijski im pomažući te osiguravajući posao nakon studija, mlade ljude zadržati u domovini.“, istaknuo je Kovač.

Natječaj za stipendiranje raspisan je 14. listopada a studenti prijave mogu poslati do utorka, 29. listopada. Odobrene stipendije počet će se isplaćivati s početkom iduće kalendarske godine. Godišnje ih se isplaćuje 10, za studij u Čakovcu 400,00 kuna mjesečno, Varaždinu  500,00 kuna, a za sve ostale gradove u Hrvatskoj i inozemstvu 900,00 kuna mjesečno. Natječaj sa svim propozicijama objavljen je na mrežnim stranicama Grada Čakovca (www.cakovec.hr).