Grad Čakovec prepoznao je veliki interes građana za ugradnju i korištenje kućnih solarnih elektrana pa se, u cilju pružanja kvalificiranih informacija o toj temi, uključio u II. turneju Dobra energija koju organizira Zelena energetska zadruga (ZEZ). Gradonačelnica Ljerka Cividini sastala se zato s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić kako bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije tzv. zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava ka smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe, razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje Dobra energija potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – ističe gradonačelnica Ljerka Cividini.

Edukacija o ugradnji kućnih sunčanih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je 19. listopada u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se time želi pomoći realizirati svoje projekte na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.