Izaberite stranicu

Za projekte i programe udruga i ustanova u Čakovcu preko 7 milijuna kuna

26. ožujka 2018. | Projekti, Udruge građana

Krajem prošle godine Grad Čakovec raspisao je Javni poziv za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima Grada Čakovca. Bio je namijenjen udrugama i ustanovama s područja Grada Čakovca i one čiji se projekti odvijaju na čakovečkom području. Nakon obavljene evaluacije pristiglih prijava, prošli tjedan započelo je potpisivanje ugovora. U ponedjeljak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici svečano potpisano desetak ugovora s udrugama i ustanovama čije ćemo programe gledati ili koristiti tijekom ove godine.

„Preko sedam milijuna kuna, odnosno oko 13 posto izvornog proračuna Grada Čakovca isplaćuje se udrugama i ustanovama za brojne programe i projekte koji se tijekom godine održavaju u gradu. To nije trošak, već direktno ulaganje u sve aspekte društvenog života. Čakovec je u punom smislu riječi grad udruga, a one svojim aktivnostima obogaćuju sportsku, kulturnu, obrazovanju, zdravstvenu i javnu ponudu Čakovca“, naglasio je to gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.  Svaka kuna koja odlazi u udrugama ili ustanovama usmjerena je u konkretni projekt ili program. Na taj način direktno se podupiru aktivnosti koje su namijene stanovnicima grada i to ne samo u Čakovecu, već i u svim naseljima koja čine administrativno područje Grada Čakovca.

Zanimljivo je da je znatni dio sredstava, ali i projekata koje se provode tijekom godine usmjeren na zapošljavanje. Trenutno preko programa u kojima je Grad Čakovec partner, odnosno sufinancijer, radi oko 150 osoba. Na taj način pridonose ukupnoj gospodarskoj slici grada, a osim radnih mjesta, važno je i to da je velik dio tih sredstava osiguran iz drugih domaćih i međunarodnih izvora, rekao je gradonačelnik.

Čestitajući svima koji će ovih dana potpisati ugovore, Kovač je istaknuo da svi programi kojih na cijelom gradskom području godišnje ima nekoliko tisuća, direktno pridonose kvaliteti života na našem području. Čakovec je grad u kojem svi njegovi stanovnici, ali i stanovnici cijele županije i susjednih područja mogu pronaći sadržaje za sebe i svoju obitelj te zadovoljiti sve svoje potrebe.

Ukupno je na ovaj javni poziv pristiglo 253 prijava, a dodijeljeno je 215 financijskih potpora vrijednih ukupno 2.877.816, 42 kune. Tome treba pribrojiti sredstva za udruge koje dodjeljuju gradski kotarevi i mjesni odbori, 1.671.700,00 kuna. Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca temeljem javnih programa dobiva dodatnih 1.100.000,00 kuna, Gradska zajednica kulture 500.000,00 kuna, a Vatrogasna zajednica Grada Čakovca 875.000,00 kuna. Sve zajedno, to je 7.024.516,42 kune. Programi su na javnom pozivu bili podijeljeni u 8 prioritetnih područja, od kulture, preko obrazovanja i sporta, do zaštite okoliša.

Popis svih sufinanciranih projekata i programa objavljen je na gradskim mrežnim stranicama.

X
Skip to content