Izaberite stranicu

Novosti

U Europi 74% stanovništva živi u urbanim naseljima te je Europska komisija odlučila stvoriti mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) kojim će gradovima otvoriti put za ubrzavanje razvoja, uz uvažavanje specifičnosti svake lokalne sredine.

ITU mehanizam omogućuje kombinirano korištenje više programa i fondova u realizaciji ciljeva definiranih u Strategiji razvoja urbanog područja. Danas su u taj mehanizam uključeni gradovi Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci te od srpnja 2021. godine osam gradova središta manjih urbanih područja (sjedišta županija), Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin.

Odluka Gradskog vijeća o pokretanju postupka definiranja obuhvata i uspostave donesena je 31. kolovoza 2021. godine potvrdila je namjeru Grada da više koristi mogućnosti EU fondova u programskom razdoblju 2021 – 2027. S obzirom da je uz broj dnevnih migranata koji dolaze na posao u Čakovec važan kriterij i teritorijalna povezanost područja, Grad Čakovec je ponudio općinama čija su naselja neposredno povezana s našim gradom da se uključe u Urbano područje Čakovec. Tijekom rujna i listopada 2021. pristigle su suglasnosti Općina Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec o uključenju u Urbano područje Čakovec, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je 17. studenog 2021. godine donijelo pozitivno mišljenje na obuhvat urbanog područja.

Urbano područje Čakovec formirano je odlukom Gradskoga vijeća od 8. prosinca 2021. godine i u tijeku su formiranja Koordinacijskog i Partnerskog vijeća te početak izrade Strategije razvoja urbanog područja.

X
Skip to content